Szabadúszó vagy? A networking ereje legyen veled!

Ez a fotó tegnap készült a Kaptárban az Ötvenedik NŐI VÁLLALKOZÓI REGGELIN, és ennek apropóján pár mondatot szeretnék megosztani arról, mennyire sokat adhat a networking egy vállalkozónak.

vállalkozói-reggeliMinden ONLINE TANÁR vagy más, vállalkozás indításához kapcsolódó workshopomon igyekszem taglalni, hogy egy kezdő vállalkozónak mennyi “ügyfélszerző” platformon kell egyszerre jelen lennie, hogy eljusson az emberekhez. Az ügyfélszerzésnek, értékesítésnek, üzletfejlesztésnek azonban van egy sokkal barátibb módja is: ez a networking. Ennek az eredményessége pedig óriási, ezért ha netán még mindig a géped mellől, a szobádban ülve, gondolataid és ötleted meddő magányából akarod megváltani a világot, akkor arra biztatlak, hogy kelj fel és indulj neki a kapcsolati-hálódat építeni.

A jó hír az, hogy már egy csomó lehetősége van a kapcsolatépítésnek, és nem feltétlenül az, hogy izzadó tenyérrel kell prezentálnod magad egy szemráncolós, öltönyös csoport előtt, vagy a névjegykártyádat agresszívan tuszkolod a másik kezébe, ami pár perc múlva úgyis a kukában landol. A networking modern módja, hogy inspiráló, vállalkozni, ötletelni vágyó emberek közé jársz, akik sokszor a sorstársaid, épp ezért támogatni tudnak, inspirálni fognak és nem egyszer ők maguk lesznek a megrendelőid is!

A tegnapi kaptáros női csoportban egy csomó vállalkozónővel beszélgettem, és a sztorikat hallgatva meglepett, hogy hányan találták meg az üzlettársukat, üzletfelüket egy-egy ilyen közösségi eseményen. Ilyenkor mindig elönt a szeretet, mert jó érzés összekapcsolódni, szinergikusan működni másokkal és jó érzés látni, hogy tehetséges emberek egymásra találnak, mert egy támogató, bátorító közegben kivirulnak. Ez utóbbi nekem nagyon fontos, és fontos azt is megosztanom, hogy nem minden networking csoportban találtam ilyen támogatásra. (Számomra ez a kaptáros női vállalkozói csoport nagy mérföldkő volt, ez volt az első olyan hely, ahol igazán otthon éreztem magam és valóban értékes emberi kapcsolatokhoz jutottam. Hála ezért Pekár Dórának, aki évek óta lelkesen és nagyon profi módon vezeti a csoportot.)

Próbálkoztam “férfias” módon megszervezett üzleti reggeliken is, ott tele voltam szorongással, félelemmel és megfelelni vágyással. Épp ezért nem csak a networkingre bíztatlak, hanem arra is, hogy ne add fel, ha esetleg egy-egy csoport élmény még nem az igazi, menj utána, keresd meg a Neked való közösségeket és találkozz össze hozzád hasonlóan tehetséges, kreatív, inspiráló emberekkel. Mert ezek a kapcsolatok egyszerre jelentenek majd emberi és üzleti támogatást is.

Néhány ötlet, hol próbálkozz, ha társakat, ügyfeleket, inspirációt akarsz szerezni emberi módon:

KAPTÁR BUDAPEST

SLOW BUDAPEST

MEETUP.COM 

MORNING COACHING

Illetve van még ezer csoport Budapest-szerte, a facebook-on pedig egymást érik az események, meet-upok, közösségi alkalmak. A közösségi irodák pl. sok ilyen alkalmat szerveznek, sőt, maga a közösségi irodában való munka is remek lehetőség a kapcsolatépítésre. Ne becsüld alá a közösségi találkozók erejét, mert amennyire könnyedek, annyira sokat fognak segíteni majd az üzletednek is. Épp ez a legjobb az egészben, amikor rájössz, milyen egyszerű és örömteli módja is lehet az kapcsolatépítésnek és előrejutásnak!

Fülöp Johanna

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.