Hogyan lettem szabadúszó?

Épp itt ülök Budapest belvárosában, a KAPTÁR coworking irodában, digital nomádok és szabadúszó vállalkozók között és végigpörgettem, hogy jutottam el idáig… Ha csábít a szabadúszó létforma és kíváncsi vagy az én rögös utamra, olvass tovább!

Két éve, hogy feladtam stabil állásomat egy alapvetően jó cégnél, ahol normál szintű stresszel, jó fej emberek között, átlagos bérért dolgoztam. Sokan csodálkoztak, mert alapból oké lett volna az egész, megbecsültek, szerettek, sikeres tagja voltam a csapatnak. Azonban úgy éreztem, hogy a kreativitásom ugyanúgy korlátok közé van szorítva, mint a munkaidőm, végrehajtom a kéréseket, néha ötletelhetek és aztán az ötletek szépen elúsznak és marad a nyolctól-négyig, mindennapugyanottugyanazokkal robot.

Hogy lehetne az ötleteimet megvalósítani?

Sokat gondolkodtam, vajon lehetne-e ez másképp?

Mi kell ahhoz, hogy kilépjek, hogyan tudnék megélni a stabil jövedelem nélkül? A célom és a legfőbb motivációm az volt, hogy megvalósítsam magam, hogy megmutassam, mennyivel több ötlet, gondolat, szín van bennem annál, amit a korlátok között lehetőségem van megvillantani…

Eldöntöttem, hogy lépek.

ahainspiráció-önismeret-tréning-szabadúszó-munkaAkkor eldöntöttem, hogy lépek. Felmondok.

Volt ilyen kilépés már több is korábban, de ilyen erős elhatározás egy sem. Nagyon féltem. Az álmok vezettek, csak éreztem, hogy egy színesebb, változatosabb életre vágyom, az álommunkára. A tuti hivatásra, ami feltölt energiával és nem leszívja azt a keveset, amit éjszaka és a hétvégék alkalmával begyűjtök.

Először sok mindenbe belefogtam. Ez is volt az alap ötlet, mindent kipróbálok, aztán majd bejön valami. Volt sok felesleges lépés, kudarcba fulladt projekt, rengeteg hullámvölgy, önmarcangolás, öncoacholás, minden.

Utazási portál, blogok indítása, kézműveskedés, rendezvényszervezés, magántanítás, weboldalkészítés, grafika, fordítás, és még sorolhatnám. Volt egy időszak, amikor cukormentes sütizőt akartam nyitni, elkezdtem egy cukrász-képzést és hetekig üzlethelyiségeket kerestem.

Az ötletek egy része bukó, de voltak, amik bejöttek.

Sok ötletről kiderült, hogy bukó, néhány próbálkozás továbbfejlődött. A magántanítás skype-os tanítássá alakult, ma már tanítom azokat, akik ebből szeretnének élni és sikerrel! Elindultak az önismereti és kommunikációs workshopok ami a szívem közepe, mert 15 éve aktívan keresem a módszereket az egészséges önbizalom felépítésére. Az online oktatás is kinövi magát, jelenleg már a “konzerv” (előre felvett) oktatási anyagokon dolgozom.

ahainspiráció-kreatív-önismeret-coworking-vállalkozóA szabadúszó magányossága…

A “nincshovabemenni” kérdése necces téma volt, mindig is. A munkahely persze az otthon, hiszen villany van, kávé van, net van, plusz költség nincs. Azonban végtelenül uncsi és magányos tud lenni, amikor otthon dolgozol, és gyakorlatilag nincs privát idő, nincs privát tér, minden a munkáról szól.

Nagyon hiányzott az inspiráció, a találkozás másokkal, hogy kapjak egy-egy mosolyt, egy érdeklődést, hogy legyen miért felöltözni és fülbevalót feltenni…

1 évnyi magány után kibéreltem egy lakást és irodaként és tréningteremként használtam. Szuper volt a hangulata és először nagyon feldobta az életem, sok ismeretséget és élményt hozott. Csak hát a fenntartási költség kitermelése extrém stresszt hozott az életembe és azon vettem észre magam, hogy napi 10 órát dolgozom azért, hogy aztán nullán legyek a hónap végén. Sajnos fel kellett adnom a saját teret, elengedtem és éreztem, hogy a mobilitás újra energiát ad.

Szabadság kell…

Akkor jöttem rá, hogy valójában ez kell nekem: szabadság, mobilitás, rugalmasság. Ez a jelen és a jövő. Minél kevesebb az állandó költség, annál kisebb a stressz és annál több teret kap a szabadság. Most éppen kialakítom az egyedi munkaritmusom – heti 2 nap coworking, meetingek városszerte, heti 2 nap otthoni munka és ez nekem tökéletes, mindenből egy kicsit 🙂

Hát ennyit gondoltam megosztani. A coworkingben és itt a KAPTÁRban, megtaláltam azt, ami a cégeknél a legjobb volt, és a legjobban hiányzott – az embereket és az inspirációt!

Beszélgessünk itt tovább a vállalkozói indulásról: ALKALMAZOTT vs. VÁLLALKOZÓ előadás és workshop >>>