Mi tölt fel igazán? Nem is olyan egyszerű kérdés!

posted in: Önismeret & Önfejlesztés | 0

Téged mi tölt fel igazán? Mikor érzed magasnak az energiaszinted? Inkább egyedül, vagy inkább társaságban tudsz töltődni? A siker, vagy a kihívás ad plusz energiát? Térképezd fel a személyiséged és találd meg a feltöltődés legfontosabb forrásait.

Mi sem lehetne egyszerűbb kérdés ennél, akkor mégis miért írok róla?

Hát éppen azért, mert ez a végtelenül egyszerű kérdés csak akkor az, ha igazán ÖSSZHANGBAN VAGYUNK MAGUNKKAL – az érzéseinkkel, szükségleteinkkel. Ha nem, akkor bizony sokszor mellélövünk, a külső ingerek hatására keressük a feltöltődés forrásait, és a többiek mintáját követjük.

Ha energiahiányosnak érezzük magunkat, akkor kicsit álljunk meg és ne rohanjunk rögtön a plázába ruhákat venni, vagy pózolni egy kávéval a Starbucks-ba, és ne az Instagram profilunkon keresztül színezzük ki az életünket!

Nekem például sok időbe telt, mire rájöttem, hogy időnként szükségem van az egyedüllétre, bármennyire is szuperjófej a párom. Nekem időnként nagyon is kell a me-time, csakis az, hogy egyedül legyek, egyedül töltsek egy estét és ne kelljen a másikra figyelnem, kitalálnom mit szeretne, alkalmazkodni, programot szervezni, stb.

ahainspriáció-feltöltődés

Aztán hasonlóan fontos még az olvasás – hisz az is egyfajta magunkba fordulás, a könyv által teremtett világba menekülünk a jelen pillanat elől, ami sokszor hihetetlenül kikapcsol és pihentet.

A SPORT kötelező eleme a sornak, nagybetűvel is szedtem. Viszont, erre mindig csak akkor jövök rá, ha már elindultam sportolni, amúgy sokszor nehezen szánom rá magam a témára. A sport sosem volt családi minta, felnőttként próbáltam ki egy csomó sportot, szóval nekem ebben a témában igazán sok fejlődni valóm van. És közben mindig rájövök, amikor sportolok, hogy a testem mennyire igényli a mozgást és mennyire nem optimális a gép előtt szüttyögő életstílus. A tánc például fantasztikusan kikapcsol, imádom!

A listán ott van még sok-sok dolog: tervezgetés, utazás, főzés, jó filmek, baráti beszélgetések. Viszont sokszor azon kapom magam, hogy mégsem a feltöltő, hanem a leszívó dolgokat hajkurászom, és a feltöltést ritkán engedem meg magamnak.

Engedd meg magadnak a töltődést!

Az élet nem lehet egy folyamatos taposómalom, szükség van arra, hogy rendszeresen újratöltsük az elemeket. Vigyázni kell arra, hogy ki tudjunk szakadni a mindennapi inger-áradatból, munkakényszerből.

A munka kényszere szerintem kritikusan jelen van a mai társadalomban. Főleg a férfiak, de a nők körében is látom, hogy mindenféle kreativitást, aktivitást, önmegvalósítást a munkájukban akarnak megélni és a privát életük, párjuk, családjuk felé már a lestrapált, türelmetlen, energiahiányos állapot marad. Van egy mondás, ami mindig eszembe jut, ha ennél a témánál vagyok: Ha a halálod órája közeleg, nem azt fogod kérdezni magadtól: miért nem dolgoztam többet??? Épp ellenkezőleg…

Engedjük meg magunknak a pihenést, semmittevést, a töltődést. Tudatosan próbáljunk ki dolgokat és építsük be, tervezzük be a mindennapokba a feltöltődésre szánt időszakokat is. Ha például határidőnaplót használunk, miért ne írhatnánk be előre azokat az időszakokat is, amikor töltődni, pihenni fogunk, amikor én-időt hagyunk magunknak?

Volt régen egy ismerősöm, aki elmesélte, hogy heti egy napot kizárólag magára szán. Akkor kikapcsol a meló, a család, csak azt teszi, amihez kedve van, és az az ő napja a héten. Irigyeltem érte, hogy ezt megengedi magának, most azt kérdezem magamtól: miért nem így csinálom én is? 🙂

Remélem fogsz figyelni magadra, a feltöltődésedre és a vágyaidra! Jó energiákat kívánok ehhez is!

Fülöp Johanna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.