Indul a szezon – a legjobb bográcsozó helyek Budapesten

posted in: Receptek & Élmények | 0

Ha néha egy-egy self-coaching alkalmával megkérdezem magamtól, hogy mi tesz boldoggá igazán, akkor a listán tuti ott van a szabadban levés és a főzés. Mi is lehetne jobb kombináció erre a két tételre, mint egy jó bográcsozás?

Budapesten épp úgy bográcsozni hív a természet, mint vidéken. Annyi a különbség, hogy itt jobban kell tervezni, mert nem úgy van, hogy csak úgy kimegyünk a gyepre és visszük a bográcsot, és útközben csörgünk a többieknek. Itt először kölcsön kérünk egy bográcsot (ami nem is olyan könnyű, mert mindenki arra számít, hogy valakinek tuti van otthon bográcsa) de leginkább veszünk egyet a hódos boltban, vagy még jobb, ha kérünk egyet valakitől szülinapunkra. Aztán, ha már van bogrács, akkor beszerezzük a fogyasztókat – ami szintén nem egyszerű, mert mindenki irtóra elfoglalt és bár él-hal a szabadban evésért, de már csak néhány üres hely van a naptárában, ahová be tudja szuszakolni az eseményt. Ha mégis sikerül leegyeztetni egy nyári délutánt és estét, akkor jön a következő eldöntendő pont: hol bográcsozzunk? És itt jövök én, hogy adjak néhány jó tippet.

1. A klasszikus választás: Normafa

Felteszem, mindenkinek ez jut eszébe először. És mivel mindenkinek ez eszébe először, várhatóan elég sokan lesznek kint. Mégis jó a hely, mert van tér, szép a kilátás, van hangulata, hogy egymást érik a szabadba vágyó emberek. Kicsit olyan, mint egy főzőverseny, ahol csak talpalatnyi hely jut, de legalább meg tudod mustrálni mi fő a szomszéd bográcsokban és lehet szocializálódni a többi versenyzővel.

normafa_bogracs
Fotó: Varga Sándor

2. A romantikus választás: Hajógyári-sziget

Nekem eddig ez a kedvencem. Itt van tér is, ha arra vágyunk, van romantikus vízpart, ártéri hangulattal (északi csücsök) és a homok kellően nedves ahhoz, hogy ne aggódjunk a tűz terjedése miatt. Ez is elég népszerű célpont, szóval készüljünk fel, hogy lesznek szomszédaink. Egyszer például egy komplett moldvai táncház volt a szomszéd tűznél, szerencsére befértünk 😀

Hajógyári bográcsozás 2015

A kellékek mind megtalálhatók kint, kínálják magukat a kövek egy profi tűzrakó helynek, pláne kis sámlinak és a fa beszerzése néhol kalandos gyűjtögetéssel, néhol a természet erejével megoldott (kicsavart, parlagon hagyott, ropogós fák). Szerintem ez szuper hely, és még sokkal feelingesebb, mint amikor nyár derekán ellepik a duhaj nyugat-európaiak.

3. A még romantikusabb, már kissé szoci választás: Szúnyog-sziget

Határozottan van hangulata, retró is, természetes is. Itt több opcióból tudunk választani. Titkos zugok, privát öblök a természet abszolút közelségében, ahol kacsákkal és békákkal osztozunk az élményen…

2015-05-29-348

Vagy széles, nyílt vízpart ahol Rejtő Jenő regényeit idéző, kiszuperált hajótestek színesítik a látképet. Szinte várod, ahogy Piszkos Fred lebilleg egy pallóról és szó nélkül belekanalaz a fortyogó lecsóba…

4. Praktikus, nem annyira spórolós választás: vendéglátó helyeken

Igen, vannak helyek, ahol szabad a magunkét főzni és nem kell a bekecsünkbe rejtve becsempészni a hozzávalókat. A Római parton pl. a Két rombusz nevű, kissé szürreális, kubai dallamokat és eklektikát árasztó helyen teljesen felszerelt tűzrakó térrel és bográccsal várnak. Főzd a magadét, idd az ővékét, ez a koncepció és szerintem sok esetben ez nyer-nyer felállás lehet. Gondolom van még néhány ilyen hely Budapesten, várom a tippeket!

5. Vigyázósabb, szeparáltabb verzió: erdőkben

Engem még nem büntettek tűzrakásért és nem is ismerek olyat, akit igen, de azért valamivel necessebb a Budapestbe nyúló erdőkben tüzelgetni, mint a vízparton. Szerintem ezt jobban ellenőrzik, és ha nem vagyunk az elővigyázatosság magasfokán, egy szárazabb nyári napon akár bajos is lehet a főzőcskézés. Ámde szuper helyek vannak, mint a hűvösvölgyi erdő bizonyos pontjai, a Hármashatár-hegy, a Kiscelli múzeum (Óbuda) melletti kis erdősáv ahol legalább 4-5 tűzrakó karimát számoltam össze a múltkor. Ismerősöktől tudok a Lajos-forrás nevű helyről, már Szentendre magasságában, ami szintén kiváló terület lehet csoportos gasztro-élményeknek.

Szóval menjünk, főzzünk, előtte tájékozódjunk a tilalmakról és ne csak rakjuk, oltsuk is a tüzet ha már megfőtt a gulyás.

6. Kirándulós, kimozdulós helyek: Duna-part keleti oldal

Ez már az elmozdulós verzió, némi biciklizés, autóút vagy romantikus vonatozás is bekerülhet a programba. Ha egy vonatra felszállunk a Nyugatinál és kisvártatva leszállunk Gödön, akkor irány a Duna-part, ahol kínálja magát a bandázós-főzés. Emlékszem, mennyire hangulatos volt, amikor először jártam erre, nem is gondoltam volna milyen érzéseket ad a Duna közelsége és Budapest távolsága.

Gödtől északra haladva a parton bárhol találhatunk jó helyeket és ide ne csak főzni, de biciklizni is kerüljünk egyet. Szuper bicikliút van egészen Szobig, végig, a Dunakanyar mentén, ütős látképpel és pár pihenőre, főzésre a Duna-partra sok helyen letérhetünk.

Szóval, elő a bográcsot, ki a gyepre! Már csak egy jó recept kell 😉

Fülöp Johanna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.