Inspiráló városok – Lisszabon

posted in: Utazás | 0

Hja igen, a mediterránok! De tudnak élni, és élni szeretni! Gyors körkép a februári Lisszabon inspiráló és életigenlő atmoszférájáról. Ha szeretnél töltődni kicsit, akkor ne hagyd ki úti beszámolóm!

Repülő – fapados, szállás – airbnb, életérzés – megfizethetetlen 🙂 Igen jó döntés volt, hogy még tavaly ősszel foglaltunk egy tavaszváró lisszaboni túrát, néhány nap elég volt, hogy kirángasson a magyaros életuntságból és megtöltse a napokat életszeretettel.

aha inspirációs műhelyAz egyetlen negatívum a szállásunkon tapasztalt hőmérséklet, ami nem volt oly kellemes, mint a jól bevált budapesti lakásunkban. Mediterrán barátaink nem annyira szeretnek vagy tudnak fűteni, és egy tetőtéri lakás – amúgy pazar kilátással – igencsak le tud hűlni télvíz idején. De összesen ennyi, amit felróhatnánk, mert ezt leszámítva szuper, inspiráló és életigenlő dolog Portugáliába utazni!

aha inspirációs műhely lisbon Imádtuk a kívülről csempézett falakat, melyek egyszerre voltak autentikusak és igen dizájnosak. A zegzugos utcákon egymást érik a bájos házak, színes falakkal, ódon hangulattal. Az emberek vidámak, hangosak és barátságosak, szeretnek enni, inni és “vonulni”.

A “vonulás” jelensége a legjobban tetten érhető a lisszaboni éjszakában. A szórakozóhelyek kicsik és füstösek, a dohányzás még legális. Ezért aztán mindenki az utcán tolong, ahol van hely és levegő és vonul egyik helyről a másikra. Először kicsit furcsa volt a folyamatos fesztiválhangulat, aztán hamar megszoktuk.

Ha éjszaka, ha nappal, az élő zene szerencsére alapvető kelléke a városnak. Amikor süt a nap, szól a zene és árad az életöröm, az annyira, de annyira feltöltő! Egy zenekar simán feláll – hangosítással együtt – bármelyik térre és játszanak, szakadatlan. A zene-élmény csúcsa persze a FADO volt, amit egy nagyon házias, kicsi vendéglőben élhettünk át.

aha inspirációs műhely lisbon

Szerencsénknek és autentikus helyvadászó ösztöneinkenk hála megtaláltuk a tuti helyet, ahol nem kell plusz fee-tfizetni a showért, nem színpadon és dramatikus felvezetéssel zenélnek, egyszerűen csak ott van a FADO az asztalok között. Olyannyira, hogy a tulajdonos, fél óránként maga is beállt énekelni, miközben egész utazásunk egyik legjobb vacsoráját szervírozta ki. Ahogy telt az éjszaka, a közönség is kedvet kapott és sorra álltak fel az asztaloktól és jöttek ki énekelni. Magával ragadott a természetesség és a zene ilyen erőteljes, szívbéli szeretete.

Egy szó, mint száz, Lisszabon felráz, rádsüt, feltölt és szórakoztat. Útra fel!