KATÁVAL AZ ÉLET – őszintén az induló vállalkozó pénzügyi félelmeiről

Tegyük fel, hogy eleged van a taposómalomból és szeretnél fényes, kreatív, önálló útra lépni. Mi kell az induláshoz, mikor vágj bele? Egyáltalán hogyan fogsz megélni, mint vállalkozó? Tele vagy félelemmel és kétséggel és most tutira nem a motiváció kell, hanem a tények: mire számíthatsz és honnan lesz majd biztonságérzeted? Íme, néhány tanács, hogy oldjuk a félelmet és készüljünk fel előre a várható buktatókra!

A FÉLELEM AZT JELENTI: JÓ ÚTON JÁRSZ

Nekem ezt egyszer egy önjelölt, világmegváltó coach-mester mondta… Azt azért nem hiszem, hogy mindig jó úton járunk, amikor félünk, amit viszont én is osztok, hogy az, hogy félelmeid vannak, nem azt jelenti, hogy rossz úton vagy, csak azt, hogy most készülsz elhagyni a komfortzónádat. Kilépsz a megszokottból és a bizonytalan lesz a mindennapi közeged. Amikor fontolgatod, hogy elhagyod a biztonságos munkavállaló létet és önálló útra lépsz, természetes, hogy tele vagy félelemmel. Tehát félelem egy jelzése annak, hogy amire készülsz, kockázatos, és a legjobb, ha felkészülsz előre a várható kockázatokra. Akár anyagi, akár “emberi” kockázatok is azok.

Ha fontolgatod, hogy saját vállalkozásba kezdesz, gondold végig a FÉLELMEIDET és a várható forgatókönyveket. Tedd fel magadnak ezt a kérdést:

PONTOSAN MITŐL FÉLEK ÉS MI LESZ, HA EZ MEGTÖRTÉNIK?

egyéni-vállalkozó-tervezés-pénzkezelés
Már feldolgoztad, hogy a félelmed jogos jelzése annak, hogy kockázatot vállalsz, úgyhogy próbáljuk meg realizálni a félelmet. Hiszen az irreális, ködös képektől sokkal jobban félünk, mint a konkrét dolgoktól.

Bár a vállalkozó több mindentől is félhet egyszerre (anyagi és emberi dolgok, pl. pénztelenség, magány, tétlenség, unalom) én ebben a cikkben elsősorban az anyagi szempontokról beszélek. Tehát mond ki bátran, hogy mitől félsz és készülj fel a rossz forgatókönyvekre:

 1. Nem lesznek vevőim/megrendelőim.
 2. Ergó nem fogok pénzt keresni X ideig, mondjuk 1 évig.
 3. Ergó éhen fogok halni, vagy ha májkrémes kiflire futja is, de nem futja majd mozira meg kondibérletre. Meg télikabátra.
 4. Amúgy is egyedül leszek, ráadásul még pénzem sem lesz arra, hogy társaságba járjak. Teljesen be fogok depizni.
 5. Télen fázni fogok, magányos leszek és depressziós. Egyedül ülök a fűtetlen lakásban és várom az ügyfeleket.
 6.   És így tovább…

Ahogy én tapasztaltam, ezek a félelmek teljesen jogosak, sőt a felsoroltak némelyike pontosan így is történik. Viszont a félelmet úgy tudjuk csökkenteni, hogy felkészülünk a rosszra és előre kitaláljuk, mit fogunk tenni, hogy ha bekövetkezik, akkor ebből a rosszból kiszedjük magunkat.egyéni-vállalkozó-kata-tervezés-kávé-iphone-terv

 1. Nem lesznek vevőim – ez várható, hiszen az értékesítés a vállalkozói élet egyik legnehezebb része. Ha úgy indulok neki, hogy még nincs kialakult ügyfélköröm, akkor a folyamat elején tényleg nem lesznek ott a vevők. Nincsenek ügyfeleim, viszont vannak barátaim, ismerőseim. Velük is dolgozhatok, nekik is dolgozhatok, akár ingyen is, így legalább lesznek referenciáim. Tehát eldöntöttem, hogy már az elejétől fogok dolgozni, csak ingyen, gyűjtöm a referenciákat, kérem, hogy ajánljanak tovább és sok időt feccölök majd az értékesítésbe.
 2. Nem fogok pénzt keresni – igen, ez várható, hogy az első időszakban nem lesz jövedelmem. Tehát erre felkészülve, mondjuk még az indulás előtt pár hónappal elkezdek félretenni, csakis erre az időszakra. Vagy ha nem, akkor majd kölcsön kell kérnem a szüleimtől. De azt nem akarok, úgyhogy inkább jó előre félreteszek.
 3. Éhen fogok halni – nem fogok, hiszen félretettem valamennyi pénzt. Tehát, ha csak a legszükségesebbre költök, akkor még kihúzom, mondjuk fél évig, anélkül, hogy keresnék bármennyit is. (Itt álljunk meg egy kicsit. Az én tapasztalatom az, hogy a vállalkozói lét szépen letisztítja a sallangoktól a kiadásainkat. Én például, amíg volt munkabérem, rendszeresen elmentem shoppingolni és időnként felújítottam a ruhatáramat. Csomó pénzt költöttem feleslegesen, mert a ruhák egy részét azóta sem hordom. Amióta nincs munkahelyem, ez teljesen megszűnt. Alig megyek vásárolni, mert már nincs bennem a kényszer, hogy ruhákkal jutalmazzam magam, örülök, ha van pénzem és hasznosabb dolgokra költöm, pl. networking eseményekre, vagy képzésekre)
 4. Egyedül leszek és nem lesz pénzem társaságba járni – ez nem jó és ezért fontos, hogy erre is tegyek félre. Ahogy én tapasztalom, a networkingnek óriási ereje van, ha szabadúszó vagy, ez lehet a fő ügyfélszerző tevékenységed tehát ne a közösségen spórolj. Sőt! Költs eseményekre, networking alkalmakon való részvételre, képzésre, akár heti 1-2 nap közösségi irodára. Inkább előre készülj fel, hogy ezek várható, tervezhető kiadások lesznek és annyit tegyél félre, hogy erre is fussa. Inkább máson spórolj, ne ezen. (Egyébként meg, most már sok ingyenes esemény is van.)
 5. Fázni fogok és magányos leszek és depressziós – sajnos ez is előfordulhat, épp ezért még többet kell félretennem, hogy ne kelljen kikapcsolnom a fűtést és elkerülnöm a közösségi eseményeket. Hogy ne legyek depressziós, figyelek rá, hogy minden nap legyen legalább egy társasági programom (akár csak egy séta valakivel) eljárok képzésekre, keresem sorstársaimat – például egyéni vállalkozóknak szóló eseményekre jártok, stb.

És így tovább…

TEHÁT, HA FELKÉSZÜLÜNK A FÉLELMETES HELYZETEKRE, A FÉLELEM DRASZTIKUSAN CSÖKKEN MAJD

Ez egyszerű és működik, hidd el. Én nagyon féltem, amikor kiléptem a munkahelyemről és egyszerre voltam lelkes és rettegő, hogy mi lesz velem. Sajnos el kell mondjam, hogy sok minden megtörtént, amitől féltem, és ezekre nem voltam felkészülve, ezért osztom itt az észt neked 🙂 hogy te már legyél felkészülve!

Tehát saját tapasztalataimból kiindulva a tanácsaim:ahainspiráció-önismeret-tréning-kreatív-workshop

SZÁMOLD KI – Vegyél egy papírt, vagy egy excelt és részletesen gondold át a kiadásaid. Mire költesz most? Mi az, amit ebből kihagyhatsz és mi az, amit nem? Tervezd be a vállalkozói léttel járó kiadásokat, pl. networking, közösségi események, képzések költségeit. Számold ki a pontos kiadásaid és készülj a váratlan kiadásokra is.

MEGTAKARÍTÁS – készülj fel arra, hogy a vállalkozás első 6-12 hónapjában nem fogsz keresni. Lehet, hogy fogsz, sőt dolgozz rajta ezerrel, de készülj fel a rossz forgatókönyvre is. Tehát az előző számítás alapján, gondold végig, félre tudsz-e tenni erre a pár hónapos időszakra, esetleg kölcsönkérni valakitől? Javaslom, hogy csak úgy indulj neki, ha legalább 6 hónapra elegendő önfenntartási megtakarításod van, mert az várható, hogy az első fél évben nem lesz bevételed.

LEHETSÉGES ÜGYFELEK – vedd számba a lehetséges ügyfeleket és gondold végig – pesszimistán! – hogy tőlük remélhetsz-e majd valamilyen megrendelést. Persze, ha úgy indulsz neki, hogy már sok ügyfeled van, akik alig várják, hogy vállalkozó légy, örülj neki, de akkor se számolj mindenkivel! Ha még kevés az ügyfeled, akkor már most a tervezés és előkészítés szakaszában kezdd el gyűjteni őket és építsd az énmárkádat, hogy ha elindulsz, ne kelljen egész nap feszülten figyelned, hogy megcsörren-e a telefon.

HATÁRIDŐ – annak függvényében, hogy mennyi időt tudsz akár bevétel nélkül is fennmaradni, szabj magadnak határidőt. Mondjuk félre tudok tenni 6 hónapra, és átlagosan 1-2 hónap alatt találok egy új munkát, ha szükséges, tehát ha 4 hónapig semmi előrelépést nem látok, akkor elkezdek munkát keresni. Ez a határidő nagyon praktikussá teszi a felkészülést és jelentősen csökken majd a félelmed.

BEFEKTETÉS – persze az is lehet, hogy még be is kell fektetned a vállalkozásba, és nem csak félretenni a bevétel nélküli induló időszakba. Nos, én a saját bőrömön tanultam meg, hogy “ne költs addig, amíg nem keresel” vagyis ne told bele magad fix havi költségekkel járó dolgokba, pl. irodabérlés, csak akkor, ha már látod, hogy a vállalkozásod termel. Ha pedig van elegendő pénzed és valami komolyabb befektetéssel indul a biznisz, akkor is számold bele a már fent említett önfenntartási költséget az első 6-12 hónapra.

ahainspiráció-önismeret-tréning-online-karrier-workshopHa kezdő vagy a vállalkozói témában, akkor egyébként azt javaslom, minimalizáld a befektetési szükséget, keress olyan területet, ahol első körben befektetés nélkül is tudsz dolgozni, pl. online oktatás, coaching, tanácsadás, grafikai szolgáltatások, stb.

ÖSSZEGEZVE: FELKÉSZÜLÉS

Tehát a legfőbb tanácsom, hogy készülj fel a várható negatív forgatókönyvekre és legyen terved arra az esetre, ha megtörténik az, amitől félsz. Gondold végig alaposan, hogy milyen kiadásaid lesznek és tegyél félre előre, amennyit csak tudsz. Még a biztonságos munkahelyi lét alatt kezdj el készülni – a márkád építésével (pl. blogolás, rendezvényeken való megjelenés, önkéntes munkák), ügyfelek toborzásával, barátoknak referenciamunkák készítésével, hogy ennyivel is előrébb legyél, amikor elindulsz a bizonytalanba.

Remélem tudtam segíteni és adtam néhány jó ötletet. Sok erőt és kitartást kívánok Neked a vállalkozói létben!

Fülöp Johanna

 

( Ja igen, tudom, hosszú lett ez a bejegyzés, de még egy-két könyvet megosztanék, ami segíthet a felkészülésben 🙂

4 ÓRÁS MUNKAHÉT – nagyon amerikai, el kell osztani kettővel a motivációs részét, viszont tök sok konkrét, gyakorlati tanácsot ad a témában!

GAZDAG PAPA, SZEGÉNY PAPA – Kedvenc idézetem belőle: “A munkakeresés egy hosszútávú probléma rövid távú megoldása.” szerintem zseniális a szemlélete, érdemes elolvasni! )

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.