Szuperkönnyű recept – csicseriborsó lepény

ahainspiráció-csicseriborsó-lepény

A 2 évvel ezelőtti toszkán túránk nagy felfedezése volt ez a lepény, amit szállásadó hostunk, Matteo készített nekünk az első közös vacsorán. (hát ilyen élmények csak az airbnb-n érhetnek).  A “cecina” vagy “farinata” tradicionális toszkán lepényke, amit csicseriborsó lisztből, vízből és az elmaradhatatlan olíva olajból készítenek.

Azért elmesélem röviden, hogy az olasz vacsi előtt az autós túránk egyik legkeményebb napját éltük át. Egész nap autóztunk 35 fokban (légkondi nélkül) és térképet persze magabiztosan nem vásároltunk, mondván, hogy majd a telefon és a GPS. Miután az egyik őrült olasz autós megpróbált tettleg inzultálni minket egy piros lámpánál történő várakozásnál (máig sem tudjuk, mi volt a baja), a telefon lemerült és ott nézelődtünk a toszkán dombok tövében, egy “nagyjából emlékszem merre lehet” érzéssel, ami persze csak az én fejemben volt meg. Szegény drágám addigra már totál kikészült az egész napi vezetéstől (spórolunk az autópálya díjon, mekkora ötlet) én meg minden női megérzésemet és emlékezőtehetségemet latba vetve navigáltam ide-oda. A szállásadónk faluja annyira kicsi volt (egy utca és gyakorlatilag az egész faluban egy család tagjai laktak szétszórva) hogy még a falujelző táblát is feleslegesnek ítélték meg, mert azt később egy árokba hajítva fedeztük fel.

A lényeg, hogy valami isteni gondviselésnek hála eljutottunk egy pici településre, ahol kiszuperált babakocsik és kopott zsalugáterek mögül előbukkant egy öreg néni, Matteo valamelyik felmenőjének valamelyik leszármazottja, aki rámutatott a házra, ahol lakni fogunk. Én már semmi jóra nem számítottam, gyanakodva néztem a sarokba hajított, törött játékokat és egy ódon bejárati ajtót, ami mögött viszont egy szuper ízléssel kialakított, nagy teraszos, kilátós szállás várt minket, és szállásadónk kedvesen megkérdezte, főzhet-e nekünk egy jó olasz menüt?

Szóval itt ismertük meg a csicseri-lepényt.

A elkészítés pofonegyszerű, az egyetlen titok, hogy 6-8 órát álljon a tészta a sütés előtt, hogy a liszt és víz jól összecuppanjanak.

cecina

Hozzávalók:

  • 1 bögre csicseriborsó-liszt
  • 2 bögre víz
  • olívaolaj
  • csipet só
  • friss fűszerek – kakukkfű, bazsalikom, só, bors

Keverjük össze a lisztet vízzel és kevés sóval és hagyjuk állni néhány órát – autentikus (olasz) személyek szerint 8 az ideális, nekem 4 óra alatt is finom lett, mikor hogy jön ki a lépés. A sütést megelőzőn melegítsük elő jól a sütőt és a tepsit is, majd tegyünk bele egy kanál olíva olajat. A lisztes keverékhez sütés előtt zöld fűszereket adhatunk, majd mehet az előmelegített tepsibe. A tészta tetejét meglocsoljuk kevés olívaolajjal és azt finoman a tésztába keverjük. Mehet rá némi friss bazsalikom, akár fokhagyma is. Tepsit betol és süssük a cecinát ropogósra 200-230 fokon, kb. 15-20 perc alatt.

Ha elkészült, vágjuk fel, mehet rá még némi friss bors, akár vékonyra szelt sonka és sajt is. Gyakorlatilag pizza-tésztaként is funkcionálhat, akkor valamivel több topping kerül a tetejére.

Melegen isteni, hidegen is nagyon finom. Amennyire egyszerű, annyira kellemes, gyors étel (imádom a gyors ételeket) mégis tápláló és kölcsönöz némi mediterrán életigenlést a gasztro-repertoárunknak 😉

Buon appetito!

Olvasd el ezeket is!