Megálmodja az emlékeid – interjú Kustány Kata fotóssal

posted in: Interjúk | 0

Kustány Katát egy marketingfesztiválon ismertem meg és az előadásom után megkért, hogy kicsit designoljuk újra a weboldalát. Örömmel vállaltam a munkát, mert Kata csodás képeivel tényleg öröm volt a munka és azóta is követem őt és a munkásságát. Nemrég az én esküvőmet is ő fotózta, és mondhatom valóban sikerült életre szóló emlékeket fotózni Nekünk!

Egy rövid interjúval szeretném bemutatni Nektek Katát, illetve az ő sztoriját, ami szerintem sok-sok vállalkozó kedvű követőmnek inspiráló lesz!

emlekalmodo-kustany-kata-fotos

Kedves Kata! Mikor és miért vágtál be a fotózásba?

Az első tükörreflexes gépemet 2012 nyarán kaptam a szüleimtől a diplomaosztómra, és következő nap elutaztam vele (és néhány barátnőmmel) Velencébe. Végigfotóztam az utat, és ebből az anyagból két kiállításom is lett Budapesten. Akkor még nem tudtam, hogy pár év múlva mekkora fordulatot fog venni az életem. Jó voltam vizuális látásmódban, és azt hiszem a szépérzékem is megvolt a fotózáshoz. Ehhez párosult egy óriási adag lelkesedés, és egy bazi nagy szerelem. Ez már elég alap volt ahhoz, hogy a közösségi oldalakra feltöltött képeim alapján egyre több ismerős kérjen fel különböző ünnepi alkalmaik fotózására. Egy idő után viszont elkezdett zavarni, hogy bár a fejemben élt egy végeredmény a képeket illetően, a technikai tudásom nem volt meg hozzá. Ekkor kezdtem el tanfolyamról tanfolyamra járni, különböző sulik padjaiba ültem be tanulni, mentorokkal jártam fotózásokra, és végül a vállalkozáshoz szükséges OKJ-s papírt is megszereztem. Ekkor döntöttem el, hogy belevágok a szabadúszó életformába, bármennyire is féltem tőle. Ez volt 2016 tavaszának végén.

Szerinted mi a legnehezebb, amikor új irányt veszünk munka és karrier téren?

Nekem állati nehéz volt a kezdeti időszak. A családban nem nagyon volt vállalkozó. Mindenki építészmérnök. Nem volt ennek a létformának hagyománya nálunk. Furcsa volt, hogy nem kell nyolcra bejárnom egy irodába, hogy nincs csapat körülöttem, hogy nincs főnököm, hogy nem érkezik fix összeg minden hónap elején a számlámra.  Számos nehézség volt, amihez elég sok időmbe telt hozzászokni. Eleinte még egy karrier coachhoz is eljártam, hogy segítsen. Aztán, ahogy az önismerettel is nagyon sokat foglalkozom, így a vállalkozásom fejlesztésében is egyre tudatosabb lettem, és szépen lassan ráneveltem magam erre az életmódra és kezdtem elfogadni, hogy pl nem kell, hogy lelkiismeretfurdalásom legyen, ha én kedden lemegyek a Balatonhoz napozni, hisz vasárnap dolgoztam. Kicsit ezt a fajta klasszik rendszert elvesztettem, de kialakítottam másfélét, ami sorvezetőként mankót adott az életemhez.
kustany-kata-emlekalmodo

Mi a legnagyobb kihívása az egyéni, vállalkozói létnek?

Nekem ez volt, amit fent írtam. A csapat hiányával még mindig küzdök néha, de ezt kétféleképpen próbálom áthidalni, egyrészt, ha rámtör a munka-magány, akkor elmegyek egy kávézóba dolgozni, pl Füreden kifejezetten szeretem a Pazar nevű helyet, mert délelőtt mindig tele van hozzám hasonló freelancerekkel, vagy elmegyek Badacsonyba a párom hoteljébe, ahol szintén mindig sürögnek-forognak az emberek.

Mi az, amit a nőiséged tesz hozzá a fotóidhoz? Szerinted más egy női fotós, mint egy férfi?

Nagyon jó kérdés. Tudod Hanna, rengeteg vendégemtől kapom visszajelzésként, hogy mennyire jól érezték magukat a fotózáson, és az empátiámmal mennyire meghitt légkört tudtam teremteni a fotózás alatt, aminek következtében ők könnyebben feloldódtak. Nem mondom, hogy egy férfi erre képtelen, mert nem így van, de azt gondolom, hogy a mély empátia az egy tipikusan erős női energia, tulajdonság. Ezt amúgy is nagyon szeretem magamban, pillanatok alatt rá tudok hangolódni emberekre, és mindig boldogsággal tölt el, mikor kapok egy ilyen feedbacket. A másik a látásmód. Férfi kollégáim is meseszép képeket lőnek, de valahogy mindig látom a különbséget egy női fotós által készített képen. Máshogy látjuk a világot, másfajta részleteket veszünk észre, talán jobban ki vagyunk hegyezve a technikai tudással szemben az érzelmekre, az örök pillanatokra.
kustány-kata-emlékálmodó

Egyre több nőismerősöm posztol magáról profi fotókat, instán, facebookon. Szerinted miért érheti meg egy nőnek “csak úgy” fotókat készíttetni magáról?

Haha, vicces, hogy ezt kérdezed, mert nagyon sok olyan ember kérdezi ezt tőlem, aki még nem volt fotózáson. Egyrészt, persze, ez egyfajta magamutogatás, és újhullámos divat. Másrészről viszont online éljük az életünket, az instagram tele van hamis lányokkal, hamis életekkel, hamis képekkel, magukat influencereknek kikiálltott lányokkal, akik minden képen tökéletesnek mutatják magukat és az életüket is. Ez egy ‘átlagos’ nőnek borzasztóan tudja rombolni az önbizalmát, magunk és a társadalom által is egy folyamatos összehasonlítás alatt állunk. Ilyen kontextusban teljesen érthető, ha egy hétköznapi lány portré sorozatot szeretne magáról. Szeretné viszontlátni magát olyan képeken, amiken szépnek látja azt a nőt, aki visszanéz rá. Én nem csinálok műnőket a képeimen, szinte alig retusálok rajtuk, inkább csak utómunkát végzek a képeken, színhelyesség, vágás stb. Természetes élethelyzetekben kapom lencsevégre őket, amikben nap mint nap megfordulnak, kávézás, sétálás, piacozás, munka közben. És hidd el, az, hogy megmutatom nekik a fotóimon keresztül, hogy ilyen hétköznapi élethelyzetben is szexik és gyönyörűek, és ehhez nem kell egzotikus helyekre elutazniuk és teljes ruhatárat cserélniük, borzasztóan helyrehozza az önbizalmukat. Nagyon sok visszajelzést kapok, hogy mennyire szépnek látják magukat, mennyi önbizalmat adnak a képeim, stb. Őrületesen jó érzést ezeket olvasni.
kustány-kata-emlékálmodó

Nálad nagyon erősen jelen van a brandfotózás. Ha már tele van a net letölthető fotókkal, szerinted miért éri meg egy vállalkozáshoz saját, profi fotókat készíttetni?

Éles váltás a portré fotózás után. A brandfotózás a másik nagy kedvencem, erről is órákig tudnék beszélni. Egyrészt a hitelesség miatt. Ugyanis, ha a saját közösségi oldalaidon azt látják a követők, hogy igényességre törekszel, akkor kialakul bennük tudatalatt is egyfajta bizalom, hogy akkor bizonyára a szolgáltatásod, vagy terméked kapcsán sem adod alább. Másrészt az egyediség. Sajnos még mindig nagyon sokat dolgoznak stockfotókkal. Ez azt jelenti, hogy egy nagy gyűjtőoldalról némi pénzért letöltesz gyönyörű minőségű képeket. De a konkurencia is ezekkel dolgozik. Míg, ha megrendelsz egy profi fotósorozatot, azzal biztosan nem fogsz online találkozni más vállalkozásnál.

Nagyon profi az instagram oldalad. Mi a titkod?

Következetes színhasználat és rendszeresség. 🙂 És természetesen a szép, igényes képek, de ez az én esetemben nem kérdéses ugye. Nemrég indítottunk egy brandfotós workshopot, ahol egy egész napon át azt tanítjuk a résztvevőknek, hogy akár telefonnal is hogyan tudnak hasonlóan szép közösségi oldalakat kezelni.
kustany-kata-brandfotos-workshop

Néhány nap és itt a Karácsony. Mesélj el légyszi három dolgot, amit minden Karácsonykor megteszel!

Van három-négy film, amit minden karácsonykor megnézek, pl a Reszkessetek betörők, a Grincs, vagy a Holiday. 🙂 Minden karácsonykor összegyűlik a nagy család a keresztanyukám csodálatosan szép vidéki parasztházában és együtt töltünk egy egész napot, beszélgetünk, régi fényképeket nézegetünk, forralt bort iszunk, és végre együtt vagyunk. Ez egy fix pont mindannyiunk életében az év folyamán. És minden karácsonykor annyit eszem, hogy pár kilót biztosan magamra szedek az egy hét alatt 😀
karácsony-emlékálmodó-kustány-kata
Nagyon köszönöm Katának az interjút! Ha szeretnétek követni őt (amit nagyon ajánlok, mert nem csak szuperjó képeket posztol, de sokat lehet tanulni tőle a közösségi média terén is) akkor itt tudjátok követni instagramon, itt pedig facebookon.
Hajrá Kata, Szép Karácsonyt és Jó hangulatú, inspiráló fotózásokban gazdag 2019-et kívánok Neked!