Milyen is egy anya-coach élete?

posted in: Interjúk | 0

Szabó-Máthé Hanga magával ragadóan kedves személyiség, aki saját gyermekei nevelésén keresztül tapasztalja az Erőszakmentes Kommunikáció áldásos hatását. Nemrég kezdett el önállóan dolgozni “anya coach-ként” és Theta Healing terapeutaként, és egyaránt megtapasztalja a segítő szakma elindulásának örömeit és nehézségeit.

Kedves Hanga! Először is, őszintén érdekel, hogy egy relatíve gyakorlati pályáról miért tértél a segítő szakma felé? Honnan jött az ötlet, hogy mások életének fejlesztésén dolgozz?

szabó-máthé-hanga-anya-coachingHanna, köszönöm a kedves felvezetést és a munkám iráni érdeklődést! Első gyermekem születése után változott meg igazán az életem és a szemléletem, ekkor nyitottam az Excel táblázatok világából a mélyebb önismeret felé. Mint azóta „megvilágosodtam”: a gyermeknevelés gyümölcse nem a gyermek, hanem egy komoly önismerettel rendelkező felnőtt, a gyermek csak tükröt tart. Sajnos ezt leginkább minden szülő a saját bőrén tapasztalja meg már a gyermek mellett. Így jött először az anya coaching ötlet, mint anyáknak nyújtott önismereti és támogatási lehetőség, hogy azon keresztül a gyermeknevelést ne teherként éljék meg. Nem régen dolgoztam ki és indítottam el azt a programot („Babával az Élet”), amely a várandós anyáknak nyújt még a szülés előtt lehetőséget arra, hogy magukat jobban megismerve igazán örömtelien tudják megélni már az első heteket, hónapokat is a babával.

Hogy képezted át magad? Milyen tanfolyamokat végeztél?

Pályamódosításom első állomása egy kvalifikált üzleti & life coach képzés volt. Emellett jött sorban a többi: az önismereti tanfolyamok, az Erőszakmentes Kommunikáció tréningek és a Theta Healing konzulensi képzés.

Mik a tapasztalataid az indulás kapcsán? Hogyan lehet ismertséget szerezni induló segítőként?

Az indulásnak megvannak a maga szépségei és nehézségei is. A kezdetektől fogva mai napig járok szakmai rendezvényekre, workshopokra, inspiráló szakmai kapcsolatok születnek ilyen alkalmakkor. Két vezető portálon heti-2 heti rendszerességgel publikálok, az egyiken szakértőként is jelen vagyok. FB közösségi oldalt indítottam, itt is követnek azok az anyák, akik a napi szinten megjelenő tartalmaimban motivációt találnak. Több hónap befektetett munka után jönnek az első eredmények.

A személyes munkán túl mi motivál, hogy csoportos alkalmakat is tarts? Könnyebb csoportban felismerésekhez juttatni a résztvevőidet?ahainspiráció-kötő-klub-Hanga

Én magam is szívesen járok csoportos rendezvényekre, a csoportnak mindig más a dinamikája mint egy egyéni konzultációnak. Sokat tudnak a résztvevők egymástól tanulni, megtapasztalják mások támogatását, a „nem vagyok egyedül” érzést, egymást ösztönzik a tagok a változásra. Nem utolsó sorban akár életre szóló kapcsolatok is születhetnek egy-egy ilyen csoportos folyamat közben.

Szíved közepe az anyacoaching. Mennyire nyitottak szerinted az anyukák, hogy fejlesszék magukat a gyereknevelés terén? Hogyan lehet őket megszólítani?

Sajnos általános társadalmi probléma, hogy nagyon kevesen vállalják fel, hogy elrontottak valamit, vagy legalábbis jobban is lehetne végezni, amit végeznek. Nagyon sok anyával beszélgettem, mielőtt a vállalkozásomat elindítottam volna, és egyértelműen az volt a visszajelzés, hogy szükség van ilyen szakértőre, ilyen szolgáltatásra. Ezzel szemben, óriási rés van a problémák felismerése és azok felvállalása között. Mindenki rohan a mindennapok után, az embereket legtöbbször a gyors változás, a rövidtávú haszon érdekli. A coaching nem feltétlenül ezt fedi le… A coachinggal azokat az anyákat tudom megszólítani, akik hosszú távon tudnak gondolkodni, és felismerik, hogy rajtuk múlik, hogy életre szóló kapcsolatuk lesz-e a gyermekükkel. A Theta Healing tud bizonyos területeken azonnal változást nyújtani, de a személyes munka azért itt is elkerülhetetlen.

Neked mik a legjobban működő technikák a gyermekeiddel?ahainspiráció-anyacoaching

Két dolog könnyítette meg számomra látványosan a mindennapjainkat.

Az egyik a tudatos odafigyelés magamra, az energiaszintemre. Hogy mikor kell akár csak pár percet is magamra fordítanom, egy kis töltődésre. És önismereti szinten ugyanez a tudatosság: hogy ha ismerem magam, tudom, hogy mi milyen reakciót vált ki belőlem, akkor mennyivel könnyebb a legnehezebb helyzetet is kezelnem.

A másik „technika” az Erőszakmentes Kommunikációból jött, hogy mennyire fontos az együttérzés, és hogy mi is a valódi együttérzés, az aktív hallgatás. Hogy ez nem vigasztalás, kielemzés, tanácsadás, lekicsinylés. Hogy igenis, teret kell adni mindenféle érzelemnek, „engedélyezni” kell őket, nem pedig lebeszélni róla a gyereket.

Tudsz példát mondani valamilyen kommunikációs trükkre?

Az egyik leghatékonyabb és egyben legnehezebb kommunikációs „trükk” az értő hallgatás, amit az előbb említettem. Hogy valóban engedd, hogy csak ráhangolódj a másik érzéseire, és ezzel kifejezd, hogy ő számodra mindennél fontosabb, hogy megértsd őt, miközben nem akarod sem kijavítani, sem megoldani a problémát. Óriási erő van a valódi odafigyelésben, együttérzésben, szinte maguktól nyugszanak meg ennek tapasztalásakor a gyerekek.

Hol találkozhatunk Veled legközelebb? Milyen programokon dolgozol most?

Egyéni ügyfeleknek elérhető vagyok akár coaching, akár Theta Healing konzultációra telefonon, e-mail-en is, és pár napon belül általában tudunk időpontot egyeztetni.

A csoportos foglalkozásaimat havonta tervezem indítani, talán a december kimarad az ünnepi készülődés miatt, de a januári időpontok hamarosan meglesznek!

Köszönöm az interjút!

Köszönöm a lehetőséget! 🙂

Hanga elérhetőségei:

Hanga weboldala

Hanga facebook oldala

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.