Hogyan tudsz egyszerűsíteni az életeden, anélkül, hogy fájna?

posted in: Egyéb | 0

minimalizmus-simple-life-minimál-stílus-életmódMeggyőződésem, hogy az életünket mi magunk nehezítjük meg mindennapos döntéseinkkel, felhalmozó szokásainkkal, mintáinkkal, és ha ezt felismerjük, elindulhatunk az egyszerűbb és boldogabb élet felé. Ne hagyd, hogy az életed bonyolult, komplikált és nehéz legyen! Vedd kézbe a döntéseidet, tisztázd le magadat, az otthonodat, a döntéseidet és élvezd az eredményt!

Sok mindenki hibás körülöttünk abban, ha az életünk bonyolultnak tűnik, de nem mi magunk vagyunk-e a leginkább felelősek? Otthonunkat túlzsúfoljuk tárgyakkal, aztán panaszkodunk, hogy nehéz tisztán tartani a lakást, uralni a káoszt, megtalálni, amit kerestünk. A pénzünket elköltjük felesleges tárgyakra, melyek nem szolgálnak, hanem terhelnek minket. Telezsúfoljuk az életünket programokkal, majd fáradtan pipáljuk ki a találkozókat és teendőket, nap, mint nap. Titkon vágyunk a pihenésre, de nem merjük bevallani magunknak, inkább bedobunk egy kávét és pörgünk tovább.

Akarsz ezen változtatni? Akarsz egyszerűbb és boldogabb életet élni?

Néhány éve olvastam az EGYSZERŰBB GYEREKKOR c. könyvet, és bár ez főként anyukáknak szólt – mely csoportba én nem tartozom – mégis nagyon megérintett. A könyv szerint a gyerekek kezelhetetlenségét, hisztijét sok esetben a túlterheltség okozza. Négy fő faktort sorolt fel, ami stresszeli és kiborítja a gyerekeket – és szerintem a felnőtteket is – ezek pedig a következők:

TÚL SOK TÁRGY

TÚL SOK INFORMÁCIÓ

TÚL NAGY SEBESSÉG

TÚL SOK VÁLASZTÁSI LEHETŐSÉG

Pofonegyszerű, mégis elképesztően találó. A döntések meghozása: stressz. A fölös tárgyak nézegetése pakolgatása, tisztán tartása: stressz. Az információk folyamatos feldolgozása, raktározása, aztán pedig versenyfutás az idővel: még nagyobb stressz. Miért csináljuk mégis?

Mert mások is így csinálják.

Mindenki így csinálja és mi sem akarunk lemaradni. Vagy éppen tolja a fejünkbe a média, hogy boldogabbak leszünk egy új vasalóval, szoknyával, parfümmel, játékkal, mosóporral. A fogyasztás kényszere nem sablonszöveg, hatalmas ereje van és jóval nagyobb hatása van az életedre, mint gondolnád.

Hogy lehet ebből kilépni?

Szerintem könnyen! Néhány tanács, melyeket a saját életemben alkalmaztam, amikor úgy éreztem, nem hallom magam a sok külső zajtól és tisztaságra vágyom:

ELSŐ ÉS LEGFONTOSABB SZABÁLY, AMI AZ EGÉSZ ÉLETEDRE HATNI FOG:

  • Kezdj el selejtezni az otthonodban! Kezdheted a ruhákkal, a konyhai cuccokkal, a könyvekkel, bármivel. Ajánlom neked a KonMari módszert (REND A LELKE MINDENNEK c. könyv) ez már garantáltan hatásos lesz! Érezni fogod, hogy levegőt kapsz, ha RADIKÁLISAN csökkented otthonodban a tárgyak számát, a választási lehetőségek számát (pl. ruháknál, cipőknél).
  • Adj magadnak több spontán! szabadidőt. Nem kell teletolni a hetet programokkal. Engedd meg magadnak, hogy spontán tudj dönteni, hova akarsz menni este, vagy otthon akarsz-e maradni egy fárasztó nap után. A kevesebb, több. Kevesebb élményt sokkal jobban fogsz élvezni, mert lesz rá időd és tered (a lelkedben).
  • Ne kezdj új to-do listát, ha betelt a régi. Ha kipipáltad a tennivalókat, akkor hagyj kicsi időt magadnak, mielőtt újabb körbe fognál, különben egy folyamatos feladat-végrehajtás lesz az életed.
  • Válassz valamilyen agynyugtató kikapcsolódási formát – meditáció, séta, futás, vagy bármi olyan tevékenység, amikor nem kell gondolkodnod, időre csinálni valamit, eredményeket elérni.
  • Vásárolj kevesebbet. Ez megint a tárgyak csökkentése téma, ami igen áldásos. A vásárlás idő- és pénzigényes. Engem is kikapcsol néha, nem mondom, hogy nem. Viszont van, hogy úgy megyek el vásárolni, nézelődni, hogy eldöntöm, nem fogok venni semmit! Ilyenkor tisztán ki tudok választani pár jó darabot, amit két-három nap múlva, tiszta fejjel megveszek.
  • Csökkentsd a sebességet. Próbálj meg elengedni dolgokat – eredményeket, tárgyakat, önmagad folyamatos presszionálását. Ha van célod és van határidőd is hozzá, nagyon jó coachee vagy, de vajon boldog is? A határidők presszionálnak, a másokkal való lépéstartás szintén. Ismerd fel a saját stílusodat és főleg bioritmusodat és ragaszkodj hozzá.

Egyelőre ennyi jutott az eszembe. Jövök még hasonló minimál témákkal, mert szerintem sok-sok problémára megoldást ad az egyszerűbb élet!