Munkaerőhiány a dunántúlon – válság vagy előrejelzés?

posted in: Egyéb | 0

A munkaerőpiac vajon húspiac, vagy „megújuló energiaforrás”? Ha eleged van abból, hogy eladod a napi 8 órádat és cserébe nem kapsz inspirációt, lehetőséget és teret, akkor itt az ideje a változásnak! Olvasd el blogbejegyzésem, melyet az aktuális dunántúli munkaerőhiány ihletett.

A nyugat-dunántúli válság – nevezetesen a szakképzett, vagy épp képzettség nélküli munkerő hiánya – jelzi azt a globális változást, ami egyre jobban megmutatkozik a munka terén. Látszólag persze az okozza a problémát, hogy a multik nem találnak helyi munkaerőt, pedig a vendéglátásban és a kereskedelemben számos üres hely várja a munkakeresőket, ráadásul néha legendás “lidlis” bérekért.

Azonban a munkakeresők láthatóan nem ugranak rá ezekre a pozíciókra, de vajon miért nem?

A munkaerőhiány jelensége tényleg egy határmenti régió problémája, ami mögött egyszerűen a pénz áll, vagyis, hogy a munkakeresők inkább vállalják az expat létet és keresnek kétszer-háromszor annyit, mint itthon kereshetnének? Ez a klasszikus itthon tanulnak – külföldön dolgoznak problémakör?

Tegyük fel, hogy nem ez a probléma…

ahainspiráció-állás-állásinterjú-munkerőhiányTegyük fel, hogy a fiatalok például nem azért nem vállalják ezeket a munkákat, mert nem tudnak belőle új iphone-t venni évente… Tegyük fel, hogy egyre szélesebb az a rétege a munkavállalóknak, aki már érzi, hogy a munka jóval több feladatok végrehajtásánál, a munka önmegvalósítás és alkotás! Tegyük fel, hogy az emberek már döntöttek: tevékeny részesei akarnak lenni új és izgalmas projekteknek és nem csak pótolható láncszemek egy gépezetben…

Ahogy én látom, ma már a legtöbb munkaerőpiaci válságban szükségszerűen megmutatkozik, hogy a hagyományos munkaforma már nem állja meg helyét és a munkavállalók érthető módon többre vágynak. Az embernek nem komfortos egy helyben ülve, vagy állva, bioritmustól függetlenül kötött munkaidőben más utasításait végrehajtani. Megveszi tőlünk a cég a munkaidőnket, de hol marad a munkánkból öröm, a kreativitás, a feltöltődés?

A munka lehet feltöltő?

Hinnünk kell abban, hogy igen! Bár ez néha eléggé ellentmond annak, amit szüleinktől és nagyszüleinktől hallottunk, nevezetesen, hogy az élet nem habostorta, a munka pedig nem kívánságműsor, de én mélyen hiszek abban, hogy az ember örömteli alkotásra teremtetett, és hogy a munkájában ezt kell keresnie és megélnie!

ahainspiráció-munka-állás-munkerőpiac-válság-munkaerőhiányTudom, hogy vannak munkák, ahol látszólag semmi tér nincs a kreativitásra. Hogyan tudja például egy pénztáros kreatívan végezni a feladatait…? Szerintem a kreativitást nem feltétlenül közvetlenül a tevékenységben fogjuk megtalálni, hanem például a hozzáállásban. Ha a vezetés teret az a munkatársaknak és például felfogja jelentőségüket a tevékenységben, vagy szabadságot ad nekik bizonyos területeken – már kis változtatásokkal is sokkal jobbá tehető az emberek élete és munkában eltöltött ideje.

És hogy mi magunk megtaláljuk-e azt a munkát, amit örömmel végzünk, nap, mint nap? Csak rajtunk múlik. Én például már 2 éve élek szabadúszóként és nagyon intenzíven keresem azt a munkát, ami örömmel tölt fel minden nap… Ahol nem nézem az órát, sőt, akár lemondok egy programot azért, mert dolgozom a „projektemen”. Részben már megtaláltam, de az irányokat még mindig alakítom, és mondhatom, sok melóm van abban, hogy megtaláljam a melóm! Kipróbáltam már sok mindent és mindenből tanultam is rengeteget magamról és minden tapasztalat közelebb vitt ahhoz, hogy most azt csináljam, amit szeretek.

Úgyhogy téged is csak bátorítani tudlak: akár dolgozol, akár munkát keresel, ne add el az idődet és energiádat egy „cégnek”! Keresd meg azt a munkát, ahol a befektetett energiát visszakapod inspiráció és lehetőségek formájában, ahol megmutatkozhat a tehetséged, a kreativitásod, ami feltölt és ahol a pénz már csak a hab a tortán!

Fülöp Johanna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.