Na de mi az a hygge?

posted in: Életmód | 0

hygge-dán-életérzés-mit-jelent-a-hygge-well-beingEgyre trendibb ez a szó, mégis kevesen vannak képben, hogy mit is takar pontosan. A hygge nem csak a skandináv mintás zoknikat, pulcsikat, bögre kakaókat és meleg takarókat jelenti, bár a nők azért tudják,hogy egy égősor csodára képes.. De a hygge igazából a well-being dánul, vagyis azt jelenti: jól-lenni, csak úgy, a pillanatban.

A HYGGE ÉLETÉRZÉS

Én most nem kezdem el részletezni, hogy brit tudósok szerint a dánok a világ legboldogabb emberei, mert igazából nem ez a lényeg. Hanem az, hogy van egy jó kis szó, vagyis címke arra, amikor az ember jól érzi magát és az egyszerű, mindennapi pillanatokban is megtalálja a boldogságot. Mert a hygge szerint ezek a dolgok mind boldoggá tudnak tenni minket:

  • bekuckózni hideg időben a meleg lakásban, meleg ruhával, zoknival, takaróval és süppedős szőnyeggel körülbástyázva magunkat
  • mindezt nem feltolni azonnal instasztory-ba, hanem a táskádban felejteni az okostelefont
  • elővenni a kedvenc könyved, vagy filmet és örülni a jó történeteknek
  • megosztani másokkal ezt a “mindennapos” örömet: felhívni a lakásra néhány barátot, együtt főzni, teázni, beszélgetni velük
  • társasozni, beszélgetni, lelassulni
  • finom ételekkel és italokkal kényeztetni magadat
  • sétálni kint, gyönyörködni a fényekben, a jelenre figyelni
  • kikapcsolni, meditálni, elrévedni a pillanatban és csak úgy lenni, meg persze örülni annak, hogy vagy…
  • “érintés nélkül ölelni” vagyis körülvenni magad azzal, ami örömet szerez Neked…

A HYGGE LAKÁSDEKORÁCIÓ

Az előbb részletezett hygge életérzést a lakásunkban is elérhetjük, ha olyan dolgokkal vesszük körül magunkat, amik harmóniát, melegséget és jóérzést teremtenek. Ilyenek a csini égősorok, gyertyák, mindenféle fényforrások, különösen télen, a puha és meleg kiegészítők: takarók, szőnyegek, párnák, mamuszok. Fontos a melegség, a jó tapintás és a gyengéd, harmonikus megjelenés.

Kétségtelen, hogy van abban valami, hogy könnyebb boldognak és örömtelinek lenni, ha szép hangulatot teremtünk magunk körül és olyan tárgyakkal rendezzük be a lakásunkat, melyek melegséget és harmóniát sugároznak.

Related image

Azonban nem kell azonnal az IKEÁBA rohanni, ha kicsit hyggézni vágysz, hiszen egy jó bögre tea, egy mécses és egy meleg zokni máris elő tudja csalogatni ezt az érzést. Szép dolog a hygge, de még szebb a tudatos fogyasztás, egy ilyen skandináv jellegű, meleg hangulatot kis apróságokkal is el tudsz érni, tehát fő a kreativitás!

MI A HYGGE ÜZENETE?

Szerintem mindezeken túl a hygge üzenete több mint anyagok és élmények tudatos magad köré rendezése. Szerintem a hygge pont abban inspirál, hogy az egyszerű dolgok hozzák meg a boldogságot és minden napunk lehet csodás, ha olyan dolgokkal veszed körül magadat, melyek örömet okoznak. Ne sajnáld magadtól a szépséget és a harmóniát, de azt ne fogyasztással és állandó telefonon-lógással akard elérni, hanem találd meg a meghitt, valódi jelenlétben azt, ami hiányzik. A hygge az egyszerű szépség, a minden pillanatban elérhető boldogság művészete.

Hyggére fel! Jó érzésekben és hygge pillanatokban gazdag őszt és telet kívánok Neked!

Hanna