Illúziók miatt stresszelsz. Dönts Te az életedről!

posted in: Önismeret & Önfejlesztés | 0

stresszkezelés-fontosság-fontos-sürgős-harmónia-ahainspirációA felnőttkorban az az egyik legnehezebb dolog, hogy magunkra vagyunk utalva annak eldöntésében, hogy mit kezdjünk az életünkkel. Gyerekként olyan egyszerű volt boldoggá tenni a szülőket, megfelelni a kéréseknek, ezáltal megtudni azt, hogy mit “kell tennünk” ahhoz, hogy szeressenek. Kijelölték neked az utat, elmondták, mi a fontos és mi nem, és ebből észrevétlenül kialakítottál egy értékrendet. Vajon ez az értékrend hogy funkcionál tovább felnőttként, és mennyire találkozik a szívből jövő céljaiddal? Mikor kell újratervezni és eldönteni, TE minek tulajdonítasz jelentőséget?

Pörög az élet és ha megnézed a naptáradat, minden FONTOSNAK tűnik. A meló, a határidők, a szülinapok megszervezése, a tuti nyaralás, a tuti instagram fotók, a megjelenés. Minden szuper-fontos teendő mellett még kicsit az egészség, vagy a tested állapota is fontos lehet, bár sokszor ezek kullognak a lista végén. Az meg, hogy belül mit érzel, ki vagy és mennyire vagy lelkileg egészséges – kit érdekel?

Ne hagyd, hogy mások mondják meg, neked mi fontos, és mi nem.

A munkahelyed sokszor üzeni azt neked: a munkád fontos, az egészséged – sokkal kevésbé fontos. Fontos, hogy beérj időben, de nem fontos, hogy kialudd magad. Fontos, hogy határidőre kész legyél, de nem fontos, hogy jól érezd magad az irodában. Fontos, hogy mindig csinos és tettrekész legyél, de nem fontos, hogy őszinte legyél magaddal.

ahainspiráció-önismeret-tréning-kreatív-workshop

A társadalom azt üzeni: fontos, hogy sok pénzt keress, de nem fontos, hogy valóban értékes dolgokra költsd el. Fontos, hogy vásárolj, de nem fontos, hogy mit. Fontos, hogy sok lájkot gyűjts, de nem fontos, hogy saját magaddal kapcsolatban legyél. Fontos, hogy jól nézz ki, de nem olyan fontos, hogy jó ember legyél.

Honnan tudom, hogy nekem mi a fontos?

Amikor úgy érzem, kezd túlpörögni az életem, és a látszólag  fontos dolgok uralkodnak rajtam, és nem fordítva, elképzelem magam mondjuk 85 évesen. Ki lesz velem akkor? Hogy fogok kinézni? Milyen állapotban lesz a testem? Hogy fogok emlékezni ezekre a pillanatokra? Egyáltalán, emlékezni fogok-e arra a napra, arra a feladatra, vagy a határidőre, ami most szuper-fontosnak tűnik? Néha el is képzelem, ahogy a 85 éves önmagam szembenéz a 36 éves énemmel.

időskori-fotó-idős-hölgy-fotózik-fontosság-priorizálás

És ez működik. Az elmúlás tényének elfogadásával, a családi, baráti kapcsolatok lecsökkenésének lehetőségével szembenézve, a magány és öregség érzésével könnyebb eldönteni, hogy mik a VALÓJÁBAN FONTOS DOLGOK. A rövidtávú gondolkodást, és a “világnak való megfelelés” hajszolását, felváltja az előrelátás. Ilyenkor sokkal könnyebb felismerni, hogy a FONTOSSÁG GYAKORLATILAG EGY ILLÚZIÓ, ami, a társadalomnak hála, uralkodik az életünkön, a döntéseinken. Egyszerűen utánozzuk a többieket, és elhisszük, hogy ami nekik fontos, az nekünk is. Vagy, ami még rosszabb, hagyjuk, hogy mások önös céljaik mentén stresszeljenek és sürgessenek minket, jelentőséget tulajdonítunk jelentéktelen dolgoknak, mert így érezzük azt, hogy megfelelünk és beilleszkedünk a társadalomba.

Hogy szakíts a fontosság illúzióival?

Jó, ha eljátszol azzal az eshetőséggel, hogy a fontos dolgok, nagyon sok esetben, egyáltalán nem fontosak, vagy leginkábbis nem neked fontosak. A fontosságról mindig Te döntesz. Sok-sok dolog van, ami jelentőségét veszti, ha elképzeled magad, mondjuk idős korban, ahogy én tettem. Én például hajlamos vagyok a háttérbe szorítani a testemet, az egészségemet, ha munkáról van szó, mert a munkának mindig sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítok, mint az egészségemnek. De ha elképzelem, hogy 85 évesen A TESTEMEN KÍVÜL MÁR ALIG LESZ VALAMI, AMI A JELENLEGI ÉLETEMBŐL VELEM MARAD – hát egyből kitisztul a kép, megyek futni, jógázni és gyümölcsturmixot készíteni. 🙂

Aztán persze, rengeteget segít az is, ha megfogalmazod a céljaidat. Letisztít mindent, ha szembenézel magaddal és eldöntöd, hogy milyen cél elérésére teszed az életed. Ez segít kialakítani a személyes értékrendedet, és vélhetőleg nem hagyja, hogy egyszer csak mások célmegvalósításában találd magad.

Lehet, hogy a Te életed célja, hogy kihozd a maximumot a pillanatból. Lehet, hogy az tesz boldoggá, hogy mindig szép és fitt legyél és ennek rendelsz alá más dolgokat. Lehet, hogy családot szeretnél, egy közösséget magad köré, jó energiákat átadni a gyerekeidnek. Teljesen mindegy mi a célod, a lényeg, hogy tudd, hogy a céljaid megvalósításához Neked mi a fontos – és ez alapján nézz szembe a külvilággal, és mások “noszogatásával”. A saját céljaid mentén priorizáld a feladatokat, a tennivalókat, mert csak így fog megvalósulni az, amit szeretnél. Van egy kedvenc mondásom, aminek a lényege az, hogy ha nincs terved az életedre, akkor egy csapásra azon kapod magad, hogy mások élettervét valósítod meg 😀 Na kösz, én inkább a saját élettervemet akarom megvalósítani! És Te?

Johanna

Ha tetszett a cikkem, kérlek oszd meg másokkal is! Naponta írok friss cikkeket, a tudatos élet jegyében, a lelki fejlődésért és a mindennapi inspirációkért.

Kövess engem facebookon itt >>>