Hogyan tanulj nyelvet munka és teljes élet mellett?

Idestova egy hosszú éve kezdtem el olaszt tanulni és el kell mondjam, még ma is az újdonság erejével hat Rám ez a tevékenység. Sajnos sok-sok nyelvtani szabályra, ragozásra, egyeztetésre újra és újra rácsodálkozom és mivel az időm és a pénzem is korlátozott, kitaláltam pár trükköt, amivel könnyebb a “felnőtt” nyelvtanulás.

Diákként még mennyivel könnyebb volt, heti több óra a suliban, kötelező házi feladatok, motiváló nyelvvizsgák. Ezzel szemben felnőttként, ha van munkád és életed akkor bizony ezekkel egyenes arányban csökken az időd és energiád, hogy egy új nyelvet megtanulj. Mit lehet tenni, elő a kreativitást és teremtsük meg a nyelvtanulás felnőttekre szabott körülményeit!

KELL VALAKI, AKI LELKESÍT

Egyedül hamar elfogy a lendület. Én kerestem egy tanárt, akivel heti rendszerességgel beszélgetek. Ő lelkes, motiváló és hisz bennem és nekem ez nagyon kell. Ha egyedül lennék a nyelvtanulásommal, akkor már rég feladtam volna. Ha nincs pénz nyelvtanárra, akkor tök jó egy csoport is, nyelviskolában, esetleg egy tanuló-társ akivel megoszthatjátok a tanulás örömét és bánatát :DDD

nyelvtanulás-felnőtt-nyelviskola

KELL VALAMI JÓ ERŐS MOTIVÁCIÓ, AMI LELKESÍT

Jó, ha van egy jó okod arra, hogy miért tanulsz. Nagyon sok okod lehet a tanulásra:

  • nyaralás közben akarsz kicsit beszélgetni az őshonosokkal,
  • szeretnél üzletileg előre lépni és kell az adott nyelv,
  • kinéztél egy konkrét munkát/céget és náluk kell a nyelv,
  • üres az életed és egy egzotikus nyelv megtanulásával szeretnéd felpörgetni,
  • ismerkedni akarsz a nyelviskolában, stb.

A motiváció – javaslom – legyen olyan, ami tényleg megérint és tényleg KÖTŐDIK A CÉLJAIDHOZ. Ezért azt javaslom, hogy ha van például egy álom-táblád, akkor oda is tegyél ki képeket, amik kötődnek az adott nyelv kultúrájához.

Én az olaszt azért tanulom, mert irtó szép nyelv, imádom Olaszországot és az olasz gasztronómiát. Szeretnék egyszer valamilyen munkában is kapcsolódni az olaszokhoz és ha erre gondolok, mindig jó érzésem van. Nekem a nyelvtanulás kicsit olyan, mintha nyaralnék, mert életem legjobb nyaralásait is Olaszországban töltöttem.

YOUTUBE ÉS KÖZÖSSÉGI MÉDIA MINDENEK ELŐTT

Használd ki a vloggerek elszántságát és keresd meg a legjobb nyelvoktató videókat Youtube-on. Egy csomó csatorna van, ahol ingyenes videók vannak fent, kezdő szinten akár ezek alapján is tanulhatsz.

Aztán kezdj el motiváló TED videókat, úti filmeket, főzős műsorokat nézni az adott nyelven, találj anyanyelvű vloggereket és kezdd el követni őket. Ha már úgyis órákat lógsz a neten és pörgeted az instát, tedd hasznossá magad és kövess olyanokat, akiktől meg tudod tanulni a nyelvet.

SZAVAK HELYETT TANULJ EGYSZERŰ MONDATOKAT

Ezt a módszert én nemrég kezdtem el és máris érzem a hatását. Youtube-on találtam ilyen videókat, olaszul és angolul kiírva a mondatok és csak az olaszt olvassák fel a videón. Sok kis apró párbeszéd, kész panel mondatok, amiket sokszor meghallgatva a mondatokban lévő szavakat és a ragozást is sokkal jobban megjegyzem.

Módszertanilag nekem ez jött be a legjobban, mert nem kell írni, magolni, csak hallgatok és visszamondom hangosan a kész, nyelvtanilag helyes mondatokat, amik jelentését értem. Így még a beszédkészségem is sokat fejlődött!!!

Ezek voltak az én ultimate ötleteim, remélem adtam pár hasznos tippet és sikerült inspirálnom Téged is abban, hogy bele merj fogni egy idegen nyelv megtanulásába. Amúgy nagyon sokat tud adni ez, frissen tart, sikerélményt nyújt és biztosan hasznát fogod venni az életben!