Néhány ütős technika, ami segít, hogy meghozd a jó döntést!

posted in: Önismeret & Önfejlesztés | 0

Nem tudom Te hogy vagy vele, számomra az egyik legnehezebb dolog: jól dönteni. Az önbizalomhiány tipikus tünete, amikor nem tudjuk eldönteni mit szeretnénk – vagy még akár magunknak se merjük bevallani, hogy mit szeretnénk! Összegyűjtöttem azokat a technikákat, módszereket, amik engem előrevittek ezen a téren és segítettek felismerni, mit szeretnék!

A FÉLELEM HELYETT AZ ÖRÖMRE KONCENTRÁLJ!

Nekem irtó sok megérzésem van és sokat gondolkodtam már azon, hogy tudnám elválasztani az intuíciót a félelemtől. Tudod, van amikor rossz érzésed van és azt gondolod: biztos érzem, hogy rossz fog történni, és van amikor kiderül, hogy ez csak túlzott óvatosság volt és igazából nem volt vészhelyzet, csak bekapcsolt a félelem. Én arra jöttem rá, hogy amikor megérzésem van, akkor inkább azt érzem, hogy mit jó választani – vagyis a pozitív irány jelenik meg bennem, amikor félek, akkor inkább az elkerülés az erős, vagyis az jön fel, amit el kell kerülni és a zsigeri rossz érzés. Szóval az én tanácsom az, hogy a lehetőség végiggondolásánál figyeld meg, hogy melyik lehetőséggel kapcsolatban van JÓ ÉRZÉSED és ne a ROSSZ ÉRZÉSEK és az elkerülési vágy irányítson… Félelemből dönteni nem túl jó energiát teremt, és az önbizalomhiány erősödni fog, örömből viszont sokkal jobb döntéseket hozhatunk.

önbizalomhiány-döntéstechnika-önbizalomKAPCSOLÓDJ A KÖZÉPPONTODHOZ!

Ez a technika szerintem egyformán működik a döntéshelyzetben és a megelőzési szakaszban, vagyis a mindennapokban 😀 Ha sokszor és tudatosan kapcsolódsz a középpontodhoz, vagyis a szívcsakrádhoz, akkor sokkal jobban érzed majd a belső, valódi vágyaid és akkor nem lesz majd nehéz meghozni a jó döntéseket. Kapcsolódhatsz úgy, hogy becsukod a szemed, figyeled a légzésedet és a szívedre irányítod a figyelmed, mintha onnan lélegeznél. Ezt 5-6 percig fenntartva erős kapcsolódást hoz magával és belső békét teremt benned! Ennek birtokában sokkal könnyebb lesz döntened, vagy autentikusan élned és önazonosnak maradnod. Ha ez még nem megy, akkor egy egyszerű mandala-színezéssel is elérhetsz egy nyugalmi és befelé figyelő állapotot, majd ebben tedd fel magadnak a fontos kérdéseket…

TEDD FEL A KÉRDÉST: EZT MOST MAGAMÉRT, VAGY MIATTA TESZEM MEG?

Bevallom, ez a tuti letisztázó kérdés nem az én találmányom, egy coach-terapeuta javasolta nekem. Nekem nagy felismerést okozott és okoz ma is, ha felteszem ezt a kérdést olyan helyzetekben, amikor gondolkodom, hogy megteszek valamit, amivel kapcsolatban nem vagyok teljesen biztos. Sajna sokszor kiderül még ma is, hogy egy-egy döntést inkább a másiknak való örömszerzés, megfelelési vágy motivál és nem az, hogy nekem jó legyen az adott szitu. Ha ki akarsz kerülni a passzív viselkedésformából (amikor mások vágyai nyomán alakítod az életed) és elindulsz a proaktív és asszertív élet felé, akkor figyeld meg jól, hogy döntéseid ki miatt hozod meg és ezzel párhuzamosan törekedj a magad miatti, örömteli “választásokra”.

önbizalomhiány-döntéstechnika-önbizalomLEVELEZZ ÖNMAGADDAL VAGY A “BELSŐ GYERMEKKEL”!

A belső gyermeki énünk – valójában lényünk középpontja, az autentikus énállapotunk, ahonnan vágyaink származnak – pontosan tudja mi kell nekünk, tehát egy-egy döntési helyzetben segíthet, ha írásban kérdezel magadtól párat és válaszolsz is rá. Igyekezz a választ a “gyermekből” indítani, gondolj a válaszadás pillanatában a legmélyebb önmagadra, forrásodra, gyermekkori énedre, figyelj befelé és próbálj kapcsolatba kerülni és őszintének lenni. Néha azt a legegyszerűbb kérdést, hogy MIRE VÁGYOM IGAZÁN? is nehéz feltenni magunknak és még nehezebb megválaszolni. Akárhogyis, próbálkozz, tudd meg, mi a Te vágyad és aztán próbáld meg azt követni a döntésekben!

A fenti 4, inkább pszichés és önismereti módszer mellett van még egy agykontrollos módszer is, amit javaslok:

POHÁR-VÍZ TECHNIKA

önbizalomhiány-döntéstechnika-önbizalomA technika lényege: nem töröd a fejed a válaszon, hanem elengeded a választás nyomását a következőképpen: Amikor este lefekszel, egy kis pohár vizet igyál meg félig, és közben mondd magadnak ezt: a következő 3 napban megtalálom a számomra tökéletes választ erre a kérdésre… (itt ugye a téged foglalkoztató kérdés jön) ezután tedd a poharat az ágyad mellé, majd feküdj le aludni és ne foglalkozz a témával, viszont másnap reggel idd meg a pohár víz maradékát és ugyanezt a mondatot mondd el közben: a következő 3 napban megtalálom a számomra tökéletes választ erre a kérdésre…(kérdésed)

A technika talán viccesnek tűnik, de alapja néhány agyműködéssel kapcsolatos felfedezés. Állítólag ivás közben erősen figyel, koncentrál az agy, talán mert az ivás egy kiszolgáltatott helyzet volt még az állatvilágban. Ilyenkor az agyadba égetheted, hogy találjon megoldást az adott kérdésre, az agy végrehajtja feladatot és a következő napokban kapott infók és ingerek alapján megtalálja majd a jó választ/döntést. Nekem működött már sokszor ez a technika, főleg az elengedés miatt. Ha sokat törjük a fejünket valamin, akkor az nagyon fáraszt és elveszik a kreativitásunk és a szívvel való kapcsolatunk, szóval emiatt is javaslom, hogy próbáld ki ezt a pohár vizes, elengedős technikát is 🙂

Remélem adtam pár jó ötletet és elindulsz a Számodra tökéletes döntések útján! Ha megosztanál velem valamit ebben a témában, akkor várom leveled az aha@ahainspiracio.hu címen!

Fülöp Johanna

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.