Paleo citrus szelet

ahainspiráció-citrus-szelet

Ezt a sütit egy nemrég megjelent sütis könyvben találtam, amit szívből ajánlok mindenkinek. Sabine Perndl osztrák kutatónő a férjének kezdett el mentes édességeket készíteni, az ő receptkönyvében találtam ezt a szuper finom és frissítő sütit. Nem vagyok túl édesszájú, bevallom, de ez a süti meggyőzött az egyszerűségével és könnyedségével.

A citrus szeletben egy főtt narancs és citrom képezi az alapot, ehhez kell még pár szem tojás, őrölt mandula (ezt én részben kókusszal és liszttel helyettesítem) és valamilyen cukorpótló. Isteni, egyszerű és különleges, verhetetlen kávésüti 🙂

Mire lesz szükségünk?

  • 1 db narancs és 1 db citrom
  • 10 dkg finomra őrölt mandula
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg gluténmentes sütiliszt
  • 12 dkg nyírfacukor vagy eritritol
  • 4 házi tojás
  • 1 tk foszfátmentes sütőpor

Az eredeti receptben 25 dkg őrölt mandula szerepel. Lévén nem osztrák, hanem magyar pénztárcám 🙂 én ezt módosítottam: őrölt mandulát, kókuszreszeléket és lisztet kombináltam 25 dkg-ig. Ez az arány persze máshogy is alakítható, mehet teljes mértékben mandulaőrleménnyel, de kipróbáltam már kevesebb mandulával, több kókusszal és úgy is nagyon finom 🙂ahainspiráció-citrus-szelet

Első lépés – 1 órán (igen, 60 perc, jól olvastad) keresztül főzzük a narancsot és a citromot egy lábosban, annyi vízzel, ami ellepi a gyümölcsöket. Ezután héjával együtt! leturmixoljuk és félretesszük hűlni a gyümölcspürét.

Második lépés – habosra keverjük a tojást a cukorral és a citruspüréhez adjuk.

Harmadik lépés – A mandulát, kókuszreszeléket, lisztet, sütőport egy tálban összekeverjük és ez is mehet a püréhez. Jól összedolgozzuk majd egy őzgerinc formába, vagy hosszúkás sütőedénybe töltjük – amit előzőleg kikentünk olajjal és liszttel vagy őrölt mandulával szórtunk meg. A tészta tetejére én még szoktam szórni cukros őrölt mandulát, ez szépen megsül a tetején.

 

Előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. 30 perc után megnézzük és az utolsó 10 percre lefedjük alufóliával.

Utolsó és a legkirályabb lépés – Teljes kihülés után szeleteljük. A szeleteket önmagában, vagy egy kanál házi lekvárral fogyaszthatjuk, egy csésze jó kávéval vagy teával.

Fülöp Johanna

Olvasd el ezeket is!