Coachold saját magad! Adok néhány tippet!

posted in: Önismeret & Önfejlesztés | 0

A coaching egy tökéletes módszer arra, hogy az életünket fejlesszük és kezünkbe vegyük a boldogságunkat! Ha nincs anyagi keretünk arra, hogy saját coach segítsen nekünk, akkor mi magunk is kezünkbe vehetjük a saját motivációnkat. Egyszerűen végigvisszük magunkat a folyamaton és a támogató coach mellettünk lesz, amig Világ, a Világ…

Én körülbelül 15 éve kezdtem a self-coaching témába, amikor az agykontroll technikáját megismertem és megpróbáltam néhány frusztrációt, szorongató helyzetet megoldani a tanult módszerekkel. Soha nem felejtem el a pozitív hozzáállásnak és gondolkodásnak az átütő erejét, amit a tanfolyamon tapasztaltam. A remény, hogy képes vagyok segíteni magamon és elérni álmodott céljaimat, sőt, megváltoztatni dolgokat magamban, lenyűgözött. Használtam a módszereket és voltak is sikereim, de úgy éreztem igazi mély változást nem tudok produkálni.

ÖNISMERETI KÖNYVEK

ahainspiráció-önismeret-tréning-self-coachingTudatosan először az önismereti könyvek végtelen könyvtárában kezdtem el kutakodni és jöttek az elméletek, módszerek, bölcsességek – egyik a másik után. (Ha kíváncsi vagy önismereti könyv ajánlómra, nézd meg ezt.) Az alaphitet, a pozitív változásban való hitet az agykontroll adta meg, ezzel kinyílt egy ajtó és ezen belépve egyedül sétáltam tovább és kanyarogtam az ezoterikus-pszichológikus-spirituális rengeteg erdőben.

NOTESZ

Javaslom, hogy legyen nálad mindig egy notesz, mert ha majd elkezdesz magadon dolgozni, akkor csak úgy áramlanak majd a felismerések. Jó ezeket leírni és aztán továbbgondolni, ha van rá lehetőséged! Volt például érzelem-naplóm, amikor rögzítettem napi szinten az engem ért intenzív érzést kiváltó eseményeket, és amikor nem tudtam megélni az érzést, egyszerűen csak leírtam a noteszbe. Így nem fojtottam el az érzéseket, és láttam, hogy milyen folyamatok munkálkodnak bennem.

Én a könyvek olvasásán túl sok módszert kipróbáltam és voltak zsákutcák is, bevallom. De két erő mindig velem volt – a hit és az optimizmus. Ez soha nem hagyott és nem is hagy nyugodni, ha problémám van, tudom, hogy valahol találok rá megoldást és addig keresem, amíg nem sikerül azt megtalálni. (ezt a mondást Anyukámtól kaptam útravalónak: “Megoldás mindig van, csak meg kell találni.”)

ÉLETFELADAT

Megoldandó feladataim közül a legnagyobb fejtörést az okozta, hogy megtaláljam, mi az a hivatás, vagy munka, amit örömmel végzek és ami “piacképes”, vagyis megélhetést is adhat. Saccra kábé 8-10 éve gyűröm ezt a témát és rengeteg gondolkodás, fejtegetés, fejtörés, elengedés, csalódás után most érzem azt, hogy ezt is sikerül megoldani. Vagy legalábbis jó úton vagyok (végre), a megoldás felé vezető úton.

ahainspiráció-önismeret-tréning-kreatív-workshop-szabadúszó-munkaEbben a témában minden kreativitásomat bedobtam már. Jártam coachoz, dolgoztam a témán otthon, magányos estéken és hétvégéken, olvastam, írtam, próbálkoztam ezerrel. Voltak nagy felmondások aztán újrakezdések, félbemaradt projektek, ötletelések, kudarcok. Végül kitaláltam egy játékot magamnak és ez segített a legtöbbet, hogy megtudjam, mit akarok csinálni.

A játékot persze már akkor játszottam, amikor több tevékenységbe is belefogtam, ami érdekelhet, tehát megelőzte pár próbálkozás, letisztulás és elindulás. Egy papírra felírtam azokat a tevékenységeket, amiket rendszeresen végzek – munka, hobbi, szabadidő témában, és azokat, amikről úgy gondolom, hogy vágyom rájuk. Fogtam egy zsetonkészletet és leszámoltam magamnak egy marék zsetont, mondván: ez a hátralévő életem összes energiája (ideje, pénze) és én most ideálisan elosztom a tevékenységek között – érdekelt, vajon mire mennyit tennék, szánnék, az energiámból.

Meglepő volt az eredmény… Azok a dolgok, amik akkor elég komolyan benne voltak az életemben valójában alig kaptak “zsetont”, míg azok, amiket csak “megszokásból” írtam fel, egész sokat kaszáltak. Volt olyan, ami meglepően fontosnak bizonyult az életemben (csomó zseton került rá) mégis abban az időszakban alig fordítottam rá energiát.

Nekem ezek a játékok nagyon sokat segítenek a gondolataim, vágyaim tisztázásában, a magammal való kommunikációban. Néha az is elég, ha egy papíron önmagukkal diskurálunk, néha ilyen szimbolikus játékokra van szükség, hogy hozzáférjünk az őszinte vágyainkhoz.

Akárhogyis, arra bátorítalak, hogy szánj időt és energiát arra, hogy megtudd, mi tesz boldoggá. Segíthet, ha sokszor megkérdezed magadtól: Mire vágyom igazán? Mi okozna most örömet? És figyeld, vagy írd le a választ.

Vannak egyszerű technikák is, pl. leírod a tökéletes párt, vagy a tökéletes munkanapot. Amikor teret adunk a fantáziánknak, az jelenik meg, amire a legjobban vágyunk, tehát ez sokat segít, hogy felismerjük valódi belső szükségleteinket.

Az életben nincs idő a boldogtalanságra!

Kötelezd el magad a Boldogságod keresése mellett! Sok sikert kívánok Neked az önmagad felé vezető úton 😉 Ha érdekel az én kreatív önismereti módszerem, és szeretnél önmagad coach-a lenni, akkor szeretettel várlak önismereti tréning eseményeImen is!

Fülöp Johanna