Slow food, slow life

posted in: Életmód | 0

Válasz a városi élet egészségtelen túlpörgésére. A SLOW FOOD mozgalom gyökere Olaszországba vezet, bármily hihetetlen, a legendás életélvezők körében is szükség volt fellépni a gyorséttermek ellen. Carlo Petrini a Spanyol lépcsőnél tiltakozott a gyorséttermek ellen, és ez a tiltakozás ma egy világszerte terjedő mozgalom kialakulásához vezetett.

ahainspiráció-zöldségek-piac-slow-food

Róma után Párizsban

ütötte fel fejét a slow food mozgalma, ahol egy „alapdokumentum” már megfogalmazta a slow food, vagy slow étkezés alapelveit: piacra járás, az ételkészítés és ízlelés élvezete. Természetesen a három összefügg, hiszen a bolti ételeket nem nagy élvezet ízlelgetni, tehát aki jó ízekre vágyik, inkább a piacon néz szét, ahol értékes, tápanyagdús és ízes falatokat találhat. A „slow” tehát

a gasztronómia világából érkező életstílus,

ahainspiráció-slow-slow-foodami gyakorlatilag visszavisz minket a régi szép időkbe, ahol még volt idő megérlelni egy sajtot, megfőzni egy levest, elmenni a piacra bevásárolni. Magyarországon leginkább a kézműves termékekhez kötődik ez a mozgalom, illetve egyre több olyan étterem is van, ahol hirdetik, hogy a felszolgálás lassabb, mert az ételeket frissen készítik, illetve a jó minőségű, házi, kézműves alapanyagok felhasználásával dolgoznak.

A slow azonban tovább gyűrűzik az élet más területeire is, és gyakorlatilag mindenben érvényesíthető ez az életszemlélet! A lényege: lassulj le, éld át a pillanatot, add meg a tevékenységednek azt az időt, ami kell ahhoz, hogy élvezetes és minőségi legyen.

Hogyan csempészheted be lépésről-lépésre a SLOW életstílust a mindennapjaidba?

  • Menj el egy közeli piacra, vigyél magaddal bevásárlótáskát és keresd az öreg nénik-bácsik asztalát, ahol igazi kerti portékát tudsz venni!
  • Kezd el ízlelgetni a kézműves ételeket, és ha netán sokallod az árukat, vegyél kis mennyiséget és lassan térj át fokozatosan a bolti, mennyiségi termékekről a kézműves, minőségi élelmiszerekre (kapirgálós tyúkoktól származó tojás, öreg nénik lekvárjai, szörpjei, ízletes, kézműves sajtok és felvágottak, kerti zöldségek és gyümölcsök).
  • Kezdd el tudatosan szervezni a heti élelem-ellátásodat, tehát találd ki előre, hogy melyik nap hol eszel, mit főzöl magadnak, esetleg főzz előre több adag ételt is – ezzel elkerülhető, hogy folyamatosan menet közben tömd magadba a fast, vagyis junk foodot.
  • Ha már nagyon slowban vagy, kitalálhatsz valamilyen saját „kézműves” élelmiszert és készíthetsz ilyen ajándékot karácsonyra – pl. lekvárokat, fűszeres olajokat, kekszeket, szörpöket, zöldségkrémeket.
  • Keresd a kézműves dolgokat a konyhán kívül is – nézz körül a natúrkozmetikumok világában, keresd az organikus termékeket, a kézműves kozmetikumokat, melyek nem tömegtermelésre készültek. A legjobb, ha magyar termékeket veszel, ezzel a magyar termelőket támogatod és az ökológiai lábnyomod is csökken.
  • Igyekezz lassítani. Például tanulj meg legalább egy meditációs módszert, hogy napi szinten ellazulhass kicsit – pl. figyeld magadat séta közben, figyelj a légzésedre, este legyen egy hálaadás gyakorlatod, vagy a metrón utazva próbálj kikapcsolni és pár percig teljesen jelen lenni. Ha komolyabban is érdekel a téma, keresd a mindfulness gyakorlásokat, tanulj meg mindfulness technikákat a tökéletes jelenlétért.

ahainspiráció-meditáció-mindfulness-slow-life

  • Vigyél minőséget az utazásaidba is! Keress alternatív nyaralási módot, pl. keress magán szálláshelyet az AIRBNB oldalán, esetleg ajánlj fel munkát szállásért cserébe, stb.
  • Ha elutazol valahová vidékre, hagyd otthon a laptopot és próbálj lekapcsolódni az internetről is, találkozz a helyiekkel, ülj be a kiskocsmákba, vendéglőkbe és éld át az ottléted! Kóstold meg a helyi ízeket, de ne az étteremben, hanem a piacon! Én például imádok piacozni, ha elutazom valahova, mert ott a helyiekkel lehet találkozni és helyi, kézműves ételeket kóstolni!

És így tovább. Lehet, hogy egy kézműves sajttal kezdődik, de ha megtalál ez a szemlélet, hamar rabul ejt és lassan átgyűrűzik az egész életedre! A slow egy életstílus, amit tudatosan építünk be az életünkbe, de aztán észrevesszük, hogy mindig is bennünk volt, az emlékeinkben, a gyerekkori, nagymamás nyaralások és pillanatban levések melegségében…

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.