Szingliként is utazni? Igen, kell, sőt!

Sok ismerősöm van, aki egyedülálló és emiatt magányosan tölti el a hosszú hétvégéket, nyarakat, és irigykedve hallgatja a párok vadregényes, romantikus elbeszéléseit a közös utazásokról. De miért kellene  otthon kucorognunk, ha éppen nincs párunk? A szinglik még az utazás szép élményeiről is mondjunk le? Ne mondjanak le, sőt, utazzanak, és keressenek olyan formát, ahol nem kell egyedül érezniük magukat.

Tudom, hogy együtt sokkal könnyebb, efelől nincs kétség és nem is akarok meggyőzni senkit arról, hogy a szingli emberek mennyire szerencsések, amikor egyedül útra kelnek. Azonban jó, ha látjuk az előnyeit az egyedül utazásnak, és főleg, ha megkeressük az alternatív lehetőségeket arra, hogy szingliként is tudjunk utazgatni.

Nyelvet tanulni szuperkönnyű, ha egyedül utazol

Ezt a saját életemben tapasztaltam meg, hogy mennyire jól támogatja például a nyelvtanulást az, ha egyedül vágunk neki. Én annak idején például egyedül mentem el egy angol nyelviskolába egy nyárra nyelvet tanulni és fantasztikus élmény volt! Muszáj volt ugyanis angolul beszélnem, mindenhol és mindenkivel. Ezt a nyelviskolás-utazást nagyon ajánlom annak, aki nyelvet tanul, mert úgy lehet utazni és világot látni, hogy egyrészt használod a nyelvet, másrészt van elfoglaltságod, tehát nem kell egyedül feltalálnod magad napközben. Nekem Bournemouth-ban minden délelőtt óráim voltak, délután pedig a csoporttársaimmal lógtam és azóta is jólesően gondolok vissza erre az időszakra! Én az IH-val utaztam, de tőlük sajnos nem sok törődést kaptam, inkább kisebb iskolákat, vállalkozásokat ajánlok, ha ezt ki akarod próbálni. Itt van például Réka és a Spanyolországi Nyelvtanulás, ők például Salamancába, egy csodás spanyol városba közvetítenek ki diákokat (szállás, ellátás, suli egy csomagban), tehát ha épp a spanyol most a vágyott nyelv, akkor fordulj hozzájuk 🙂 Amúgy neten is lehet találni sok mindent, én például olaszt tanulok és egy olasz nyelviskola tanárának online óráit hallgatom bőszen, és tervezem is hogy kimegyek majd 1-2 hétre hozzájuk Szardíniába. És igen, bár boldog kapcsolatban élek, valószínűleg egyedül fogok menni, hogy rá legyek kényszerítve arra, hogy a többi diákkal olaszul szocializálódjak 🙂

Csoportos utazás – akár társkeresésre is lehet jó

Van egy csomó csoportos utazási lehetőség, ahol szerencsére a többiek között is lesz pár egyedül-álló tehát nem ciki a szingliség. Sőt, vannak, akik nem titkoltan pont azzal a reménnyel indulnak útnak, hogy a csoportban leendő párjuk is egyedül húzza majd a bőröndjét. Utazás közben az emberek sokkal vidámabbak, felszabadultabbak és nyitottabbak. Hiszen elhagyjuk az otthon melegét, kilépünk a komfortzónából és az életben maradáshoz nyitni kell… Meg amúgy is mindenkinek jót tesz a környezetváltozás, ami kiragad a hétköznapok spiráljából.

ahainspiráció-szingli-utazás

Szóval ne mondj le a jó utakról, csatlakozz csoportokhoz, akár csak 1 napos, akár több napos, hetes túrára is, szerezz barátokat, vagy akár egy leendő párt az utazás révén. 1-2 napos túrákra ajánlom az utazom.com-ot, ők szerveznek sok gyalogtúrát, mászós túrát Ausztriába, Szlovéniába. Több napos, komolyabb túrára pedig a https://eupolisz.hu/ csapatát, velük ugyan még nem utaztam de sok ismerősöm igen és nagyon jókat meséltek – főleg a csoportról, ami egy-egy ilyen túra, utazás alkalmával összejön. Ha egyedül élsz, talán még fontosabb, hogy kimozdulj és világot láss, ajándékozd meg magad az élménnyel és ne engedd el az utazás feltöltő élményét!

Túrázás, gyalog és biciklitúrák

Én gyalogtúráknak egyedül is nekivágok, voltam már egész hétvégésen is egyedül, Wales-ben egy nemzeti parkban, illetve itthon is elmegyek egyedül szervezett teljesítménytúrákra. Rengeteg ilyen fix útvonalas, szintidő alatt teljesítendő túra van, amihez csatlakozhatsz. A teljesítménytúrák során ugyan egyedül túrázol, de egy adott útvonal mentén még sok más ember is rójja az erdőt, tök jó ismeretségeket is lehet kötni ilyen alkalmakon. Látogasd meg a http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/ oldalt és ott találsz minden hétvége kiírt túrákat, Budapesten és vidéken is. Én sokáig egyedül mentem ilyen túrákra és tök jól éreztem magam, volt, hogy egyedül toltam végig a távot, volt hogy szóba elegyedtem másokkal. Szerintem nem ciki ilyen túrákra egyedül menni, sőt, ettől csak még erősebb leszel!

ahainspiráció-szingli-utazás

Aztán vannak jó túracsoportok is, amikhez csatlakozni tudsz, pl. facebookon, vagy neten is találhatsz pár csoportot. A túrázó emberek elég jó fejek, nyitottak és barátságosak, jól lehet csatlakozni egy-egy ilyen társuláshoz. A Bakony-Balaton vidékén pedig rendszeresen szerveznek geotúrákat, ezek fizetős túrák, amiket geotúra-vezető szervez, és a jó társaság mellett sok érdekes infót is megtudhatsz egy-egy térség köveinek történelméről. Ezekről a túrákról itt tudsz tájékozódni: http://geopark.hu/aktualis/programok

Szóval, indulj neki, ne tántorítson el, hogy egyedül vagy, ettől még az utazás lehet éppoly jó, sőt, olyan élmények, ismeretségek is érthetnek, amire nem is számítottál. Többek között az egyedül utazásra is az, hogy sokkal félelmetesebbnek tűnik messziről, mint amikor rászánod magad, és elindulsz 🙂

 

Fülöp Johanna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.