Az kevés, hogy tehetséges vagyok?

posted in: Önismeret & Önfejlesztés | 0

Igen, sajnos az kevés. Gondolj a számtalan éhező művészre, istenadta tehetségre, akik szegényen, magányosan éltek és haltak és a világ csak utólag ismerte fel a tehetségüket. És még csak azt sem mondhatjuk, hogy “manapság” az kevés, hogy tehetséges vagyok. Mindig is kevés volt, mert a tehetség felismeréséhez tehetség kell, és az nincs meg mindenkinek…

Egyik kedvenc olvasási élményem volt, amikor Szepes Mária: A vörös oroszlán c. regényében a főhős, számos reinkarnáció után egy igen nagytudású, bölcs emberként élte életét. A környezete azonban ezt egyáltalán nem ismerte fel, és a bölcs, egyszer megelégelvén saját tudásának titkolását, felfedte az élet nagy összefüggéseinek titkait. Mit reagáltak erre a körülötte lévő emberek?

Konkrétan nem értették, nem hallották, amit mondott.

Nekem ez nagyon átjött, mert volt már egy csomó munka és más közösség az életemben, ahol megpróbáltam az intuícióm sugallta ötleteimet keresztülvinni, illetve azt képviselni, ami belőlem jött, és nagyon rosszul esett, hogy a környezetem nem reagált, vagy épp rosszul reagált arra, amit mondtam. Nagyon sokat szomorkodtam már életemben azon, hogy úgy éreztem, mások nem ismerik fel az értékeimet, vagy a tehetségemet, és hogy az ötleteimről utólag persze bebizonyosodik, hogy milyen jó ötletek voltak…

Sokat törtem a fejem azon, hogy ez miért van így, és egyre több emberrel találkozom, akik nagyon tehetségesek, mégsem tudják a tehetségüket pl. pénzre, elismerésre váltani. Persze sokan vannak olyanok, akik igen, és akik elég bátrak és proaktívak ahhoz, hogy a tehetségüket kiaknázzák. Kívülről ők tűnnek “szerencsésnek” valójában szerintem a szerencséjük a többféle tehetségük összege, pl. a művészi tehetségük mellett a promócióhoz, marketinghez, értékesítéshez is van tehetségük, vagy olyan magas a motivációjuk, hogy megtalálják az érvényesülés módját. Amiben biztos vagyok, hogy az internetnek hála, rengeteg módja van annak, hogy megmutassuk magunkat – és fontos, üzenem minden rejtett tehetségnek, hogy kezdje el megmutatni magát! (Itt van például a blogolás, teljesen ingyen és bérmentve el kezdheted megmutatni magad a világnak!)
Az internet számos lehetőséget kínál a tehetségünk megmutatására, önmagunk megmutatására, de az tévedés, hogy ez könnyű. A megmutatkozás nagyon is melós dolog, folyamatosságot, munkabírást, kreativitást igényel.

A tehetség az én értelmezésemben adottság, így pedig isteni, vagy univerzális adománynak tekintem.

Önmagában viszont nem elég, mert tehetséges ember sok van, sikeres viszont már jóval kevesebb. A tehetség a szikra, de a tűzhöz el kell menni fát gyűjteni, melózni kell, újra fát szerezni, ha nem lobog eléggé, satöbbi. A tehetség megmutatása tehát elég melós dolog, és van egy fontos dolog, ami kell a sikerhez: ez pedig a FOLYAMATOS MOTIVÁCIÓ. Az, hogy vágyd megmutatni magad, hogy szakadatlan, kitartóan utat törj magadnak, hogy ötletelj, milyen formában tálald a tehetséged ahhoz, hogy az a kevésbé tehetséges emberek számára is befogadható legyen.

Egyszer egy barátnőm megkérdezte, hogy mi az életcélom? Azt mondtam az, hogy megmutathassam, aki vagyok és a megéljem a bennem rejlő potenciált. Ő erre azt mondta: Jaj, de hát ez olyan sablonos. Ezt a mondatot máig sem értem… Az én életemben ez komoly cél, hogy a bennem rejlő tehetséget használni, megmutatni, kamatoztatni tudjam 🙂 És én ezt valóban így gondolom, azóta is, és ha valamiben, ebben nagyon kitartó vagyok.

Remélem Te is kitartasz magad mellett, a tehetséged mellett és felismered, hogy bizony rengeteget kell dolgoznod azért, hogy a Világ felismerje azt, hogy Ki vagy.

Fülöp Johanna

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.