Tekerd körbe a Balatont

posted in: Egyéb, Utazás | 0

A balatoni bringatúra az, amiről aztán igazán egy teleregényt lehetne írni, de megpróbálom rövidre fogni. Következik egy gyors körleírás, tippek, infók, élmények – zanzásítva.

Ha csobbanni akarunk, irány a Balaton. Ha bicajozni – akkor is. Ideális az út hossza, a látnivalók sokasága, a terep változatossága. És… ha kicsit kreatívak vagyunk, akkor a lángos-fröccs kombináció helyett találunk gasztro-élményt is jócskán.

Tihany

Annyi féle hasznos útleírást találni úton-útfélen, hogy én most nem bővíteném a Balatoni Bringakörút információ dömpingjét. Valahogy úgy hozta az élet, hogy én mindig Csopakról indultam, és vagy oda tértem vissza, vagy, ha nem sikerült teljes kört tenni, Siótok magasságában csíptük el a vonatot.

Csopakot elhagyva igen szép a táj, legelésznek az őshonos marhák és dülőngélnek a szőlőtőkék. Betérhetünk a “Guruljon az élet” biciklis pihenőbe, ami cuki, jó fej emberekkel, meg jó levendulás szörppel, igazi chill-out életérzés, jól ellenpontozza a közelgő Füred turiszt-áradatát.

Némi tekerés után meg is érkezünk az északi part központjába, Balatonfüredre, ahol szép a sétány, meg jó a fagyi, de várhatóan tolonganak a turisták, akik között nehéz tekeregni. Én elég sokat járok erre amúgy is, nem szoktam itt sokáig leragadni. Van egy jó büfésor a sétányon, ha megéheznénk, meg jó lehet bedobni egy kávét vagy sört, de ne tervezzük túl, jobb helyek is lesznek még ennél. Egyre szebb lesz a látkép, ahogy elhagyjuk Füredet és közeledünk Tihany felé! Ha nem is térünk be a félszigetre – az út egy ponton ketté visz, a sziget felé vagy tovább – de érdemes megállni egy rövid fürdőre a félsziget bejáratához közeli, sűrűn kiépített szabadstrandon. Tihany után Akali és Örvényes következik. Örvényesnél mindenképp meg kell állnunk egy csobbanásra, ha addig nem tettük volna, szerintem az északi part legjobb szabadstrandja itt van, kicsi, de nagyon jó a fekvése, nem zsúfolt és mégis van jó palacsinta!

Balaton_turatipperTovább tekerve közeledünk Révfülöp felé, ami hozza a formáját, én személy szerint nagyon szeretem. A parti sétányon egy csomó büfé és étterem közül válogathatunk, de ha más nem, irány a zöldséges és telepedjünk le egy sárgadinnyével a molóhoz. Ha van időnk, akkor Révfülöpnél a legjobb felvágtatni a Káli medence kis falvaiba és oda is tervezni egy napot. A Káli medence nagyon szép pontja a Balaton-felvidéknek, ha még nem voltál, akkor kötelező beiktatni a nyáron 🙂 Nekem Köveskál és Szentbékkála a kedvencem.

Visszatérve a partra, Révfülöp után viszonylag hamar következik Badacsony, ami népszerű megálló. Én egy estés megállót nem ide terveznék, nekem kicsit túlzsúfolt, de van néhány hely, ahol érdemes megállni. Ilyen a Borbarátok vendéglő és a Németh pince. A Badacsonyi életérzést leginkább a Római-úton csíphetjük el, ami végig tekergőzik a hegyen, szerintem az egyik legjobb szakasz. Gyönyörűek a szőlőskertek, az út kellemesen dimbes-dombos, lehet haladni, nézelődni, csak vigyázzunk, mert elég sok autó is halad ezen az úton. Bármelyik pincénél felfrissülhetünk, a hegyet elhagyva pedig egy rövid, de annál hangulatosabb erdei út következik a Szigligeti-vár tövéig. Egy ponton letérhetünk Szigliget felé. Ha még nem voltunk itt, érdemes betérni, egy jó ebédre, borra, parasztház-nézőbe.

Szigliget után változatos terepen közeledünk Keszthely felé. A legtutibb északi parti falucska, Balatongyörök mindenképp csábít egy megállóra, vagy esti pihenőre. Nádtető minden mennyiségben, parasztházak, tisztaság, platánsor, homokos strand és ami szem-szájnak ingere. Az egész nyugis, élhető, ember- és természetközeli, az északi part gyönygyszeme.

Györök_turatipperGyörök után Vonyarcvashegy, Gyenesdiás és Keszthely. Elhagyva a keszthelyi partot kissé távolodik az út a tótól és masszív nádasokon vezet le Fenekespusztán keresztül. Itt találjuk az ország legrégebbi kocsmáját, egy bájosan lepattant büfét. Egy frissítő fröccs után nyeregbe pattanva a Kis-Balaton feeling kap el minket, ahogy közeledünk a déli part felé.

P1070916Balatonmáriafürdőn van egy nagyon szép fekvésű móló és egy tök jó szabadstrand, jó ötlet egy  pihenőre, csobbanásra. A déli parton elég haladós az ütem és sorra érik egymást a települések. Ha már szabadstrandra vágyunk, akkor a legjobb választás Balatonlelle, aminek tiszta és kiépített strandja van és a város is szépen felszerelt. A móló impozáns, a központban válogathatunk az éttermek között.

Tovább tekeredve mindenképp áljunk meg Balatonföldváron, az egyik legjobb hangulatú balatoni településen, és ha közel az este, nézzünk be a Pub-likba.

Siófokon egy gyors átevickélést javaslok, viszont Siófok után nagyon szép úton haladhatunk. Némi szintemelkedés után egyedi panorámánk lesz a Balatonról és nekivághatunk az északi-part felé. A kenesei öböl szintén jó megállóhely, éttermekkel, stranddal. Ezután már csak pár kilométer és megérkezünk Csopakra, a kör ezzel bevégeztetik.

P1070591

Szállásfoglalásra javaslom a tuti befutó spontaneitást, nekem eddig még mindig “szerencsém” volt, ha a sorsra bíztam magam. Aki szeret biztosra menni, annak ottan a töménytelen balatoni szállásportál, de mindenképp javaslom az Airbnb-t, ahogy nagyon jó helyeket, jó áron, jó fej szállásadókkal lehet kifogni.

🙂 Szóval spontán, vagy tervezve, de indulj csak neki, nem fogod megbánni!

Fülöp Johanna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.