Tekerj a tóra – tókerülő bicajtúrák belföldön

posted in: Utazás | 0

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én imádok tavak körül tekerni. A mozgás és a víz közelsége egyszerre – egy aktív zen élmény. Összegyűjtöttem a legjobb belföldi tókerülő túrákat, melyeket már én is többször lepörgettem, és megosztok néhány személyes tapasztalatot ezekről.

1. A legnépszerűbb: Balatoni körút

Ha tókerülés, akkor kerüljük már meg a legnagyobbat. Sokan így vannak ezzel, ezért is a legnépszerűbb útvonal a Balaton körüli kerékpárút, amit nyári időszakban ellepnek a bicajosok. Ez egy 3-4-5 napos kellemes program, leginkább barátokkal, vagy családdal, de kettesben is kimondottan élvezetes. Én személy szerint a 4 napos verzióra, egy hosszú júniusi vagy szeptemberi hétvégére szeretem beütemezni.

Szállásokat egy csomó helyen találunk, bár sokan nem szeretik az egy éjszakás átvonulókat, szóval tapasztalataim szerint érdemes előre foglalni, de volt már olyan, hogy októberben! spontán hiper-szuper szállást találtunk Badacsonyban. Ilyen biciklis túrákra az öreg nénis falusi szállások tök jók, otthonos, kedves, olcsó.

Az északi part nagyobb kihívásokat rejt, de könnyen teljesíthető, változatos terep. A déli part egyenletes, haladós, innen viszont látni az északi-partot, ami látványnak nem utölsó. Északon csábítanak a borozók, éttermek, árnyas dombra-kaptatások, délen viszont szuper szabadstrandokat találunk és elkap a napsütötte nyaralós feeling. Egyben a legjobb.

sunset-538288_1920

2. A patent minőség: Fertő-tó

A Fertő-tó körüli kerékpárút az egyik kedvencem. Szeretem Ausztriát, a kiszámítható osztrák mentalitást, ami lépten-nyomon megmutatkozik. Először is, az út minősége kiváló, végigtekeredik tiszta, rendezett falvakon, hol fel a hegyre, hol le a “lapályra”. Mindenhol táblák jelzik a haladást. Fontos megemlíteni, hogy a túraútvonal nem a tó közvetlen partján halad, a Fertő körül masszív nádas éldegél, ezért fürdéshez, tóparti feelinghez el kell hagynunk az utat és 1-3 km-et tekerni a stéghez. Van akiket ez zavar, nekem teljesen oké.

A legnagyobb élmény ezen a túrán számomra a kis borozók hangulata, amit helyi termelők, borászok üzemeltetnek. Nagyon jó minőségű borokat kóstoltunk végig, amihez a termelők saját készítésű sajtokat, kenyeret tálaltak. Ezek a helyek nem csak bódítanak, jókat lehet szocializálódni a helyiekkel és a többi iddogálóval, akik nyitottan és jókedvűen fogadják a betérőt. Bájos településeket lehet felfedezni, és a terep változatos, a dombokról a kis pusztaságig minden megvan.

A Fertő-tó kapcsán volt olyan élményem, hogy nem foglaltunk előre szállást, viszont, egy csomó falu központjában volt tábla, amin a helyi szállások fel voltak tüntetve, plusz egy ingyenesen használható telefon (elhiszitek???) és így, több helyen is, sikerült spontán szállást találnunk.

bicycle-791743_1280

3. Egy napos vasárnapi program: Velencei-tó

Budapestieknek kiváló alternatíva az enyhén pisiszagú, belvárosi beton-délutánokra. A déliben felpattanhatunk a jól megérdemelt Siemens vonatokra, ahol welcome biciklisek, Gárdonyban, vagy ahol kedvünk támad leszállunk, és irány a part és a kerékpárút.

Ez a táv könnyen teljesíthető, egy napos program, gyerekekkel is tuti be fog jönni. A táj változatos, egy részen ugyan az út mellett tekerünk, majd kissé távolodunk a tótól, de sebaj, legalább élethű képet kapunk a tó körüli térségről. Az északi part tök jó, változatos, a délin meg egymást érik a strandok és a hekkek, úgyhogy panaszra semmi ok és a hazafelé tartó vonatot bármikor lestoppolhatjuk.

girl-14301

4. Az igazán tókerülő, tóközeli megoldás: Tisza-tó.

Én ezt imádom. Itt tényleg látni a tavat, és folyamatosan. A Tisza-tó ugyan mesterséges tó, de ezt megbocsátjuk neki, mert annyi vándormadárnak nyújt pihenőt, csónakosnak terepet, horgásznak szerencsét, hogy már-már természetes tóvá avanzsáltuk. A Tisza-tó körül a természet uralkodik, a terep rendezett és szerencse, vagy sem, de még nincs kiépülve, nem túristaközpont, mégis meg-megörvendeztetnek út mellett biciklis pihenők, büfék, diszkrét számban.

tisza_01

A legjobb harcsapaprikás túrós-csuszával a Lila akác vendéglőben, ide tuti tervezzünk egy megállót, nagyon hangulatos hely igazi családi üzemeltetésben és szuper fogásokkal.

+1 csodaszép, pici tó, amit akár gyalog, akár biciklivel, de nagyon érdemes: Bánki-tó

Ez komolyan az egyik igazgyöngye az országnak! Gyönyörű fekvésű, pici tó, tiszta, kiépített sétánnyal, nagyon cool hangulattal, szimpatikus horgászokkal, retro stranddal! Megéri szemrevételezni!

 

2014-07-04-126

Fülöp Johanna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.