Unalmas bájcsevegés? Tedd egy kicsit izgalmasabbá!

posted in: Egyéb | 0

Talán ismerős lehet az angol „small talk” kifejezés, ami a felszínes társalgás egysége, vagyis olyan helyzetekre használják, amikor lehetetlen egy intim, mély beszélgetést folytatni valakivel, viszont a szitu mégis megkívánja, hogy beszélgess. Egy baráti, vagy munkahelyi bulin, kiállítás-megnyitón, esküvőn, szülinapi zsúron, amikor van sok ember, meg vagy te, aki alig ismersz valakit és muszáj szóba elegyedned idegenekkel, még akkor is, ha nem fűlik hozzá a fogad. Tudod, amikor színleled, hogy fontos telefont kell intézned, ötször kimész a mosdóba, vagy kapaszkodsz abba, akivel érkeztél, hogy minimalizáld a bájolgó, felszínes kontaktálást. Na, ezekben a helyzetekben jól jöhet néhány trükk, amit bevethetsz.

Felejtsd el az uncsi: Helló, mivel foglalkozol, kivel érkeztél, stb. kérdéseket.

Én régen mindig azt kérdeztem: Neked mi a horoszkópod? Sajna ez már lejárt lemez, már nem sikerül meglepetést kiváltanom vele. Tegyél fel olyan kérdést, ami meglepő és kreatív – illetve leginkább olyat, amiről a másik szívből és szenvedéllyel tud beszélni! Például: Mi az, amit a legjobban szeretsz a munkádban? Tervezel utazást mostanában? Van valami izgalmas projekt, amibe mostanában fogtál bele? Mi a kedvenc hobbid?

Jegyezd meg a másik nevét és szólítsd meg. Erika, te hova szeretnél utazni mostanában?

Személyes, nem tolakodó, mégis olyan dologra kérdez rá, amire a másik szívből és örömmel fog válaszolni. Az emberek általában szeretik, ha a másik fél megtiszteli őket azzal, hogy megjegyzi a nevüket és főleg, ha meg vannak szólítva. Elérzékenyülnek és fontosnak érzik magukat 🙂

small-talks-aha-inspire-ahainspiracio

Ha nem mersz kreatív kérdést feltenni, beszélj először magadról, aztán kérdezd meg a beszélgetőpartnert is.

Talán merésznek érzed, hogy a másikat egyből valami komolyabb kérdéssel lepd meg, Ilyenkor segít, ha magadról kezdesz el beszélni, majd a másikat is megkérdezed a témában:

Képzeld, én most egy nagyon jó projektben vagyok benne, élvezem minden percét. Gyerekeknek segítünk kifesteni az óvoda, iskola kopott falait. Nagyon inspiráló. Neked van valami izgalmas projekt a munkádban, vagy a szabadidődben? Szoktál önkénteskedni?

Milyen meleg van, mintha Olaszországban lennénk. Nemrég jártunk Rómában a párommal, szuper hely, nagyon jó volt ott lenni. Te utaztál valahova mostanában? Tervezel utazást a nyáron?

ahainspiráció-small-talkBeszélj magadról és mondj valami érdekeset, ami kicsit kizökkenti a kommunikációt a felszínes bájcsevej szintjéről. Beszélhetsz akár a zavarodról, a hobbijaidról, az álmaidról…

Hidd el, nem csak Neked lehet kellemetlen az ilyen helyzet, hanem a másiknak is. Tedd szóvá az ismeretlenségből fakadó zavart és nevessetek a helyzeten.

Mindig izgulok kicsit, ha új emberekkel kerülök kapcsolatba. Alig ismerek itt valakit. Neked könnyű új kapcsolatokat kialakítani? 

A főzés a hobbid? Remek alkalom, hogy arról beszélj, amit szeretsz. Ha Te a szenvedélyedről Tudsz mesélni, akkor a másiknak is segíthetsz, hogy megnyíljon.

Nem rossz ez a krémleves, de én inkább a joghurtos sűrítésre szavazok. Bár a múltkor a leves, amit főztem elég furcsa állagú lett… Te hogy állsz a főzéssel? Szoktál kísérletezni saját receptekkel?

Mindenkit szokott álmodozni. Meséld el a saját álmaidat és aztán hallgasd meg, ahogy a másik is megnyílik Feléd.

Mindig is arról álmodtam, hogy egy paleo sütizőt nyitok Budán, de nem találtam hozzá partnert, egyedül meg féltem belevágni. Te szoktál saját vállalkozásról álmodozni?

Szóval attól még, mert ismeretlen a másik, nem kell, hogy dögunalom legyen a beszélgetés. Sőt, élvezd a szabadságot, beszélj arról, amiről szívesen tudsz és faggasd a másikat is a szenvedélyéről. Ki tudja, milyen jó kapcsolatokat tudsz kötni, ha kicsit mélyebbé teszed az aktuális bájcsevegést…

Hanna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.