When in Rome

posted in: Utazás | 0

Ciao ragazzi – vagyis Róma 3 és fél napban, szikrázó napsütés és olaszos életigenlés. Május elején utaztunk el az örök városba, ahol az ókor és újkor találkozik, egy pár napos kikapcsolódásra. Imádtuk minden percét.

A hosszú sétákat, grandiózus épületeket, lenyűgöző tereket, jó kávékat, rusztikus utcatáblákat. Jöjjön hát egy fotós beszámoló a mi Római vakációnkról.

Már egy fél éve tanulgatom az olaszt, úgyhogy már csak emiatt is vártam, hogy a két évvel ezelőtti olasz autós túránk után ismét Itália földjét tapossuk. Ezúttal egy abszolút turistico megoldás mellett döntöttünk: rapid római vakáció: Wizzair, Airbnb, Colosseo. Vagyis fapados repülővel utaztunk, Airbnb-n foglaltunk egy apartmant az abszolút centro-ban, a Colosseo mellett. Kicsit féltünk, hogy majd lépten-nyomon megpróbálnak lehúzni minket és turistásan méregdrága lesz minden, de utólag bizonyossá vált, hogy jó döntést hoztunk 🙂

kolosszum-colosse-il-colosseo-ahainspiráció
Hja igen, hát ez volt az 5 eurós kávé, de már a fotó miatt is megérte 😀

A szállás nem volt olcsó, viszont épp emiatt szuper minőségi volt, sétatávban a nagyobb nevezetességek, kb. mintha a várban, vagy a Bazilikánál szállnál meg. Ennek ellenére nem csak turisták hömpölyögtek az utcákon, meglepő módon tele volt olasszal a környék, ahol laktunk, és már az első reggel egy full autentikus, kis családi kávézóban ittuk az amúgy olcsó kávét és faltuk a házisütit. A környékünk tele volt éttermekkel, árban mind szinte egyforma volt. Ahogy láttuk, a slow food mozgalom most nagyon megy az olaszoknál, elég sok organikus élelmiszert és fogást kínáló, chilles helyet találtunk. Amúgy nekem a gasztro-élmény csúcsa az volt, hogy az utolsó reggelen, indulás előtt még elmentünk egy Narancsfa-kertbe, ahonnan csodás kilátás tárult a városra és a szupermarketben fellelhető minőségi olasz élelmiszereket (sonkákat, sajtokat, mártogatóst, bagettet, olívát) egy reggeli piknik keretében fogyasztottuk el, kedves barátainkkal, akik aznap szintén Rómában voltak. Velük egyébként előző este is letoltunk egy slow-pizzát, ami finom és nagyon organikus volt.

slow-pizza-ahainspiráció
Slow pizza és sör jó társaságban

Ez az egyik remek dolog Olaszországban, hogy kábé nem tudsz rosszat enni. Ha bevásárolsz és magadnak főzöl, vagy hideget eszel, ha beülsz bárhová, az árak ugyan változóak, de a minőség nagyon stabil, tehát egy olcsóbb étteremben sem kell félned, hogy nem jó a kaja. Sajnos Budapesten előfordul, hogy egy 2-3000 Ft-os főételnél is azt érzed, hogy “hát én ennél jobbat főzök otthon”. Az olaszoknál viszont annyira presztizs-téma a kaja, hogy nem tesznek eléd rosszat, ráadásul olyan extrák, mint a tenger gyümölcsei sem számítanak feláras luxuscikknek.

A kajáról ennyit, térjünk át az építészetre. Rómát nem kell felmagasztalni, tudjuk, hogy zseniális épületek, terek vannak szerteszét. A piazzák hangulata, a rusztikus épületek, utcatáblák, a lépten-nyomon eléd táruló ókori emlékek, és ezeknek az emlékeknek a megbecsülése annyira jó közérzetet ad!

ancient-rome-ahainspiráció
So ancient, imádom!

Szuper dolog, hogy egy helynek van hangulata, kisugárzása, érzed a történelmet, ami körülvesz és valahogy folytonos, nem izolált, hanem tökéletesen illeszkedik abba a milliőbe, ami most is uralkodó a városban.Rómában élet van és lépten-nyomon olasz szavakat hallasz, pedig tele van a város turistával. De az olaszok is élik a maguk életét, élvezik a városukat, beülnek kávézni, kiülnek lányokat/fiúkat nézni, piazzázni, trécselni az ismerősökkel. Még a legdurvább turista-centrumban is találsz egy eldugott teret, ahol a rómaiak éppen csapatokba verődnek, és megbeszélik ügyes-bajos dolgaikat.

pantheon-piazza-aha-inspire
Piazza della Rotonda a Pantheonból nézve

Az olaszt csakis hobbiból kezdtem el tanulni, és ez életem egyik legjobb döntése volt. Amikor olaszt tanulok, semmi kényszer nincs bennem, kisüt a nap, felkap a nyelv dallama és úgy érzem, én is élő, vibráló vagyok, mint az olasz kultúra.

Rómában tehát összeolvad a múlt és a jelen, a város egyszerre mai és ókori, imádnivaló hangulattal és gyönyörű épületekkel. Az biztos, hogy Róma kimaxolja a turista-áradatot, néhol egészen zsebbe nyúlós árak, csábító kávézók, utcai árusok, önjelölt guide-ok próbálnak behúzni ide-oda, szerencsére nem túl rámenősen. Mindez azért megáll egy kulturált szinten, gyakorlatilag egy élményünk volt, amiben nagyon lehúzott turistának éreztük magunkat. Ez pont a Vatikánban volt, ahol az előre váltott jegy épp kétszer annyiba került, mint a helyszíni, pedig az előre váltós jegyekből is a legolcsóbbat választottuk. Tök jó volt, hogy nem kellett sorban állni, viszont nem is volt olyan nagy a sor, ráadásul így is elég sokat vártunk, hogy bevigyenek minket a múzeumba. Bent pedig hatalmas tolongást találtunk, sok helyen nógattak minket, hogy menjünk tovább, alig tudtunk elidőzni a képeknél, fullra a „Vatikán kipipálva” feelinget kaptuk meg. Az biztos, hogy egy piazzán kávézva jobban éreztük volna magunkat, tehát 2 óra elteltével léptünk is tovább.

piazza-del-popolo-ahainspiráció
A grandiózus Piazza del Popolo a vatikáni kimenekülés után

Mivel a belvárosban laktunk, jobbára végigjártuk a napokat, sétálva, dombokon, tereken, rusztikus utcákon. A Trastevere negyed volt talán a leghangulatosabb, turistás, mégis nagyon emberi, mondhatni bohém, chilles életérzéssel.

Ez a pár nap jó volt, de nagyon rövid, az biztos, hogy épp csak ízelítőt kaptunk a Dolce Vitából, és nagyon vágyunk vissza. Persze Itála tele van fantasztikus helyekkel, csak győznénk zsetonnal, hogy végigjárjunk mindent 🙂 De az biztos, hogy Róma olyan hely, ami visszavár és ahol nem árt többször is megfordulni! Szóval, no para, jövünk még!

ahainspiráció-róma-when-in-rome
A drágámmal

Hanna

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.